‚Není vhodné, aby se tu pohybovali lidé s postižením.‘ Petice v Náměšti na Hané jde proti novým sousedům

V Náměšti na Hané by měl podle plánu olomouckého hejtmanství vzniknout domov pro osoby s postižením, konkrétně pro dvanáct dosavadních klientů sociálního zařízení v Nových Zámcích. Část obyvatel Náměště je ale proti. Tvrdí, že se plánovaná stavba nezapadne do zástavby rodinných domů a některým také vadí fyzický a mentální handicap lidí. Petici proti zařízení pro postižené podpořilo i zastupitelstvo městysu.

Náměšť na Hané Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Podle autorů petice bylo podepsáno 477 osob. Jedná se o nesouhlas s plánovanou výstavbou domova pro osoby se zdravotní péčí,“ říká pro Český rozhlas Olomouc nezávislý místostarosta Náměště na Hané Marek Švarc. Náměšť na Hané má necelých 2000 obyvatel, jedná se tak o čtvrtinu obce. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Někteří obyvatelé Náměště na Hané nesouhlasí se tavbou domova pro osoby se zdravotním postižením

Budovu chce kraj postavit na svém pozemku na okraji Náměště vedle rodinných domů. Výstavbou zařízení by podle autorů petice došlo ke změně charakteru bydlení k horšímu.

„Dle současného územního plánu je oblast určena pro výstavbu rodinných domů a budova se sociální službou pro dvanáct osob nezapadá do charakteru rodinného bydlení s dětmi, které tu v současné době je,“ doplňuje Švarc. Kromě toho mají petenti obavy i ze snížení ceny stávajících nemovitostí.

‚Splyne s prostředím‘

Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk z ANO s výtkami nesouhlasí. „Nemůžeme tam stavět nic jiného, než dovoluje územní plán. Ani nechceme stavět žádné monstrum. Je to bydlení rodinného typu. Má to být pro dvakrát šest lidí, dvě zařízení. Já si myslím, že takové zařízení naprosto splyne s prostředím,“ říká Ladislav Okleštěk.

Plánovaná stavba je součástí transformačního plánu kraje. „Už jsme takovou transformaci provedli ve Vincentinu ve Šternberku. Umístili jsme 68 klientů a bydlí normálně v bytech nebo rodinných domcích,“ vysvětluje hejtman.

Kromě změny charakteru bydlení mají někteří obyvatelé také další obavy. „Nelíbí se mi to z důvodu toho, že je zde rodinná zástavba. Během posledních deseti let se sem nastěhovala spousta rodin s malými dětmi. Myslím si, že není vhodné, aby se tady pohybovali lidé s mentálním nebo fyzickým postižením v blízkosti takhle malých dětí. Děti si tady volně chodí hrát, jako na vesnici,“ popisuje Filip, který žije v blízkosti plánované stavby a petici podepsal.

Zastupitelstvo Náměště na Hané svým hlasováním na zasedání petici a aktivity petičního výboru podpořilo.

Svitávka

K podobné situaci jako ve městysu poblíž Olomouce došlo i v únoru, kdy ve Svitávce v okrese Blansko mělo vyrůst chráněné bydlení pro mentálně postižené muže. 

Někteří místní tehdy výstavbu odmítli a v ulicích se objevily i letáky, ve kterých stálo:  „Tito muži mají myšlení dětí v předškolním věku, ale tělo a sexuální potřeby dospělých. Každý z nich užívá silnou medikaci, kterou když si nevezme, tak hrozí riziko pro všechny v jeho okolí.“

Klienti ústavu v Rábech můžou žít nový život. Stěhují se do bytu v Polabinách

Číst článek

Lidem, které obyvatelé Svitávky odmítli, nabídli nakonec možnost bydlet nedaleké Boskovice. „My tomuto bydlení fandíme, rozhodně s tím nemáme žádný problém,“ sdělil starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS).

Chráněné bydlení pro klienty s mentálním postižením funguje na jiných místech v Česku bez problémů. V Boršicích na Uherskohradišťsku se na konci října otevřelo nové chráněné bydlení. „Bude jej obývat šest žen se zdravotním postižením, které přejdou z domovů pro osoby se zdravotním postižením ve Velehradě a Medlovicích. Zřízení chráněného bydlení v tak malé obci a její aktivní přístup je ojedinělý,“ řekla krajská radní Michaela Blahová (KDU-ČSL). V Boršicích žije asi 2200 obyvatel.

Barbora Weinekötter, bar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme