Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Štafety v Lillehammeru ovládli Rusové a Norky

Úvodní štafetový závod sezony Světového poháru běžců na lyžích v Lillehammeru ovládly mužské týmy Ruska, jež obsadily první dvě místa. Až třetí skončili domácí Norové. Jejich reprezentační kolegyně potvrdily roli favoritek v ženském závodě a prodloužily svou neporazitelnost v SP na více než deset let.

Norská štafeta běžkyň na lyžích po vítězství
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: MATHIAS BERGELD

Rusové dominovali závodu na 4x7,5 km i bez vítěze sobotního skiatlonu Alexandra Bolšunova. Vyhrálo kvarteto označené jako II s finišmanem Sergejem Usťugovem o 1,3 sekundy před týmem, který dovezl do cíle Andrej Melničenko. Devět sekund po Usťugovovi finišoval Finn Haagen Krogh, jenž v souboji norských družstev o stupně vítězů porazil o desetinu sekundy Vebjörna Turtveita.

Rusko tak zopakovalo dvojnásobný triumf z předchozí štafety SP ve švédském Ulricehamnu v lednu letošního roku. O měsíc později na mistrovství světa v Seefeldu však triumfovali Norové.

Ženský závod skončil jasným triumfem Norek před USA a Švédskem. Domácí tým sice dovezla po 20 kilometrech do cíle s náskokem 48,9 sekundy před Jessicou Digginsovou finišmanka Heidi Wengová, hlavní práci ale odvedla na prvním bruslařském úseku Therese Johaugová.

Vítězka všech dosavadních distančních závodů v sezoně SP převzala štafetu od Astrid Jacobsenové na druhém místě za Finskem, ale Wengová díky ní vyrazila do závěrečných pěti kilometrů o 48,9 sekundy před Švédkami. Letošní mistryně světa nakonec skončily třetí s odstupem 1:19,7 minuty.

Norky tak potvrdily svou štafetovou dominanci v SP. Naposledy nevyhrály v únoru roku 2011 v Rybinsku, kde nestartovaly. Jejich poslední pohárová porážka se datuje k listopadu 2009, tehdy skončily i s Johaugovou v sestavě v Beitostölenu druhé za Švédkami.

Čeští běžci na lyžích v Lillehammeru nestartovali, do Světového poháru se vrátí příští týden v Davosu.

SP v běhu na lyžích v Lillehammeru (Norsko):

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Rusko II (Jakimuškin, Bělov, Poroškin, Usťugov) 1:26:46,8, 2. Rusko (Larkov, Semikov, Spicov, Melničenko) -1,3, 3. Norsko (Golberg, Holund, Röthe, Krogh) -8,9, 4. Norsko II -9,0, 5. Německo -9,9, 6. Švédsko -26,9.

Ženy - štafeta 4x5 km: 1. Norsko (Fallaová, Jacobsenová, Johaugová, H. Wengová) 1:02:22,4, 2. USA (Caldwellová, Maubetová Bjornsenová, Brennanová, Digginsová) -48,9, 3. Švédsko (Ribomová, Rönnlundová, Kallaová, Lundgrenová) -1:19,7, 4. Finsko -1:32,5, 5. Norsko II -1:46,5, 6. Rusko -2:25,5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články