08.12.2019
Jana Kodymová DiS.

Na adventním věnci hoří už dvě svíce

V obřadní síni liberecké radnice druhou svíčku na adventním věnci zapálila a všem posluchačům krásné a klidné Vánoce popřála členka Rady města Liberce Petra Břeňová.

Doba před Štědrým dnem je advent, čas očekávání nejen dětí, ale především čas křesťanské symboliky. Adventní věnec je v západních křesťanských církvích pomůcka k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu, doby příprav na Vánoce. Obvykle má podobu věnce z jehličnatých větví se čtyřmi svícemi. Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka. Svíček může být ale i více, v závislosti na zvyklostech a trendech. Svíce mohou být různě vysoké, různých barev, symetricky nebo asymetricky rozmístěné. Zdobené věnce bez svíček, které se někdy také nazývají adventní věnce jsou používány k ozdobení vchodových dveří. Klasické adventní věnce se zavěšovaly na stuhách, od počátku 21. století je nahrazují věnce, které se kladou přímo na svátečně upravený stůl. Advent má v křesťanské symbolice zvláštní význam, zahajuje nový liturgický rok.

O program druhé adventní neděle se postarali umělci z libereckého Divadla F. X. Šaldy. Adventní koncerty v obřadní síni historické radnice pořádá každoročně Komunitní středisko Kontakt Liberec, p. o. Konají se každou adventní neděli od 13.30 hodin. Třetí adventní neděle bude patřit ženskému pěveckému sboru Cantemus a svíci na věnci zapálí primátorův náměstek Jiří Šolc. Vstupné je zdarma.

Nastavení cookies