Hrajeme.cz
Představení hryPro rodinné hraní

Obludárium je karetní hra plná monster

Obludárium je nová hra od Richarda Garfielda, která rozhodně stojí za pozornost. Mezi její přednosti patří přístupnost širokému okruhu hráčů a krásné provedení. Nepohrdnou jí ani náročnější hráči. Zahrajete si ji ve 2–5 hráčích od 10 let. Primárně je ale určena pro 3–5 hráčů, v pravidlech najdete úpravu i pro 2 hráče. Jedna partie vám zabere okolo 45 minut.

Hra vás zavede do fantasy světa s nejrůznějšími obludami a šelmami, krotiteli a chovateli oblud. Hráči usilují o angažmá ve světoznámém varieté Carnival of Monsters, a proto se snaží o to, aby předvedli nejvelkolepější obludárium s nejroztodivnějšími tvory, které nadchnou publikum.

Hra nemá složitá pravidla, takže si ji zvládnete rychle představit a začít hrát. Hlavním mechanismem hry je draft. Na začátku každého kola, které se ve hře nazývá sezona, obdržíte nové karty, z nichž si v každém tahu jednu vyberete a zbylé předáte spoluhráčům. Vybranou kartu budete muset vždy zahrát, nebo si ji za peníz schovat na později.

V každé sezoně letí jiné druhy oblud. Kdo dokáže odpovědět na módní požadavky, bude odměněn penězi i body na konci hry. Po odhalení karty sezony následuje vlastní výběr karet a jejich hraní. Body vám přinesou především karty oblud. K tomu, abyste je získali, ale potřebujete mít vyložené karty krajiny, v nichž daný druh žije. Pokud vám již vyložené karty krajiny nedávají dostatečný počet bodů průzkumu, abyste obludu mohli zahrát, zaplatíte minci, a kartu obludy si odložíte na později. V případě, že byste neměli dostatek peněz, musíte si vzít půjčku (tu však v průběhu hry nesplácíte, na konci jen přijdete o body).

Kromě monster a krajiny jsou ve hře i další typy karet, které vám pomáhají v průběhu hry, nebo vám přinesou body na konci. Karty událostí vám přinesou okamžitý efekt (pak ji vyřadíte), karty personálu po zaplacení požadovaného obnosu vyložíte, a pak vám pomáhají do konce hry. Tajné úkoly neukazujete, ale rovnou je za jednu minci odložíte, vyhodnotí se na konci.

Na konci každé sezony se musí zkontrolovat, zda vám některá z oblud neupláchla. Některá obluda se totiž mohla rozběsnit natolik, že by prolomila mříže. Můžete se to stát u těch, které na sobě mají ikonu běsnící obludy. K jejich udržení vám pomohou žetony a karty lovců či královští lovčí na kostkách. Pokud je nemáte, zaplatíte pokutu 3 tolary za každý symbol, který jsme neošetřili.

Obludárium je svižná hra, ve které si každý hráč vždy vytvoří svůj originální zvěřinec. V každé partii vám budou přicházet karty jinak. Záleží také na hráčích, jakou zvolí taktiku. Díky tomu je hra velmi variabilní a každá partie bude napínavá až do konce. Hráčům dává velký prostor pro rozhodování a kombinace. Zároveň musí sledovat ostatní a odhadovat jejich preference, a přizpůsobovat tomu své rozhodování.


Související články:



Mohlo by vás také zajímat

Připojte svůj komentář