InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dražba výtvarných děl ve prospěch táborského hospice byla úspěšná

AKTUALIZOVÁNO - 8.12.2019 21:22

TÁBOR - Dnes krátce po čtvrté odpoledne začala v táborském hotelu Palcát aukce uměleckých děl, která věnovali autoři na podporu Domácího hospice Jordán. Jeho ředitelka Marie Sovadinová připomněla, že ze zápalu několika jedinců vyrostla organizace s 34 zaměstnanci o 19 úvazcích, která ulehčila poslední cestu 330 umírajícím pacientům, byla nápomocna jejich rodinám, aby tito lidé mohli zemřít doma, a jen poradenských kontaktů uskutečnila na pět tisíc. Stále však jen polovinu potřebných nákladů pokrývají prostředky od státu či kraje. "Druhou polovinu z našeho osmimilionového ročního rozpočtu stále pokrýváme z darů, takže nebýt našich podporovatelů, nemohli bychom tuto péči poskytovat," řekla Marie Sovadinová, která s Janou Špačkovou hospic založila.

 

Jedním z prvních, kdo podal táborskému domácímu hospici pomocnou ruku, byl už v roce 2010 výtvarník a ředitel malšické školy Pavel Klíma. Byl iniciátorem první dobročinné aukce výtvarných děl, která věnovali do prodeje jeho přátelé výtvarníci. Aukce se od té doby koná každé tři roky, dnes v Palcátu tedy už počtvrté. Na úvod zahrál kvintet složený ze členů táborského symfonického orchestru Bolech pro tuto příležitost. Jeho členka Barbora Nováková navíc v hospicu pracuje.

Za asistence Jiřího Nouska a Pavla Talicha se stal licitátorem Pavel Klíma, jeho partnerkou, která seznamovala  s jednotlivými díly, byla Kristýna Vrkočová. Na úvod promluvil bývalý starosta Tábora Jiří Fišer, který u začátku aukcí byl. "Nemůže to dělat každý, srdce na dlani je podmínkou," řekl na adresu lidí z hospicu. Současný starosta Štěpán Pavlík řekl, že je na táborský hospic pyšný. Má z rodiny s jeho službami i osobní zkušenost. K mikrofonu pak přistoupila patronka aukce, režisérka Olga Sommerová. Byla patronkou už při minulé aukci a vyslovila poděkování všem, kteří svou energii a sílu dávají ve prospěch toho, aby lidé byli na sebe hodnější. Podívat se přišli i europoslankyně Radka Maxová a senátor Jaroslav Větrovský.

Pavel Klíma vyslovil přání, aby tato aukce byla poslední - aby už další nebyla potřeba, až náklady domácí hospicové péče pokryjí veřejné zdroje. To se zatím neděje. A právě proto se do dnešní aukce sešlo 80 výtvarných děl nejen od českých výtvarníků, výtvarníků z regionu, ale také ze Slovenska nebo Polska. A některé obrazy ze své vlastní sbírky věnovali i manželé Voseckých z Hlavatců. V aukci se nabízel také modelový klobouk z dílny Magdalény Kopotové, keramické vázy a mísy z archivu bechyňské keramické školy nebo díla jejích pedagogů. Při první aukci v roce 2010 se dražilo 24 děl a jejich počet při každé další stoupal až na dnešních osmdesát. 

Aukce byla úspěšná. Sešel se plný sál návštěvníků, byla mezi nimi i celá řada dražitelů a prodaly se tři čtvrtiny z nabízených děl. O některá se opravdu urputně bojovalo a výsledná nabídka několikanásobně překročila vyvolávací cenu. Hned několik děl vydražili manželé Marika a Petr Kropíkovi z Tábora. "Některé obrazy si necháme a některé věnujeme," prozradili. Mají rádi hlavně abstraktní výtvarná díla a také fotografie, těmi zdobí svůj domov. Ve prospěch hospice Jordán se Kropíkovi zúčastnili všech čtyř dobročinných aukcí. Marika Kropíková také přinesla krásný adventní věnec, o který se licitovalo v dražební rozcvičce nanečisto. Stejně jako o velmi zdařilé dílo pacientky Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech, pro níž je malování terapií při vyrovnávání se se ztrátou milovaného člověka.

Několik děl si v katalogu vyhlédl také táborský dětský lékař Milan Rytíř a úspěšně je vydražil. A na dražbu svého obrazu Hledání tvaru se přišel podívat i výtvarník Karel Prášek, zastoupený v řadě předních galerií včetně Centre Georges Pompidou v Paříži. I samotný licitátor Pavel Klíma věnoval do aukce obraz U Vltavy rovina. A ten za 5500 korun vydražil Jan Kopřiva z Českého rozhlasu.

Finanční výtěžek z dobročinné aukce teď v Domácím hospici Jordán teprve spočítají. Předem je ale jasné, že velmi výrazně pomůže udržet tolik potřebnou službu.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace