Nestává se, aby po takovém výsledku byla vyhlášena nejlepší hráčkou brankářka vítězného týmu. Ve švýcarském Neuchatelu se to ale stalo. „Na cenu jsem se ještě nedívala, ale doufám, že to budou švýcarské hodinky, když jsme ve Švýcarsku,“ smála se hráčka, k níž se české naděje hodně upínají.

Denisa Ratajová (druhá zprava) se raduje po zápase proti Lotyšsku.
Hattrick si nepočítám, skromně odmítala šestibodová Ratajová

Christianová je oporou reprezentace už řadu roků. Právě ona ji famózními zákroky dovedla v roce 2011 k jediné medaili. Bronz tehdy doprovodila i první nominace do All stars turnaje.

Maska od Vítka

Tehdy byla v růžových botách (letos je vyměnila z bílé, aby ladila s dresem) nepřehlédnutelná a řádila před svými známými, ve Švýcarsku totiž v kariéře také chytala. Ráda by si to zopakovala i letos a opět má ve výstroji jednu zvláštnost. Speciální masku.

„Vždycky musím mít něco extra,“ usmívá se brzy třicetiletá brankářka, která ale musela žádat o povolení sponzora i Českou florbalovou unii. Vysvětlení nabídl autor dílka Roman Vítek. „Masky dodávané sponzorem jsou univerzální pro všechny obvody hlavy od 55 do 62 centimetrů. Což je pro  Christy špatné, maska se jí na menší hlavě hrozně točí. Já jí upravil helmu přímo na její rozměry a design, jak říká sama, je něco, co bude vidět z tribuny. Tedy jsme zvolili národní barvy a myslím, že to vypadá úplně skvěle,“ říká Vítek.

V tomhle případě se spojily persony českého sporty ze dvou oborů. Vrcholové sportovkyni pomohl s vybavením uznávaný odborník, jenž už přes deset roků vyrábí masky nejen florbalové, ale také hokejové. „Dokonce jsem maloval pažby českého mužského a částečně i ženského biatlononého týmu, takže teď po očku sleduji i jejich výsledky v Östersundu,“ říká Vítek, pro něhož se koníček stal povoláním. „A to je vždycky ideální. Původně jsem si upravoval masku pro sebe a rozrostlo se to,“ dodává muž, jehož výtvory zdobí snad osmdesát procent extraligových hokejových brankářů a třeba i české naděje na MS dvacítek Lukáše Dolejše. „S ním masku na třinecký šampionát právě dolaďuji.“

Eliška Krupnová (v bílém) uniká lotyšské obraně.
Krupnová dala sedmdesátou branku ale věří, že jich na MS přidá víc

Teď ale fandí hlavně českému národnímu týmu florbalistek, které věří, že může navázat na bronzovou radost z roku 2011. Chriastinová podle slov z masky určitě. „Je to písnička, kterou už jsem měla v roce 2013 na domácím mistrovství, které se mi povedlo a na které bych ráda navázala. Pro moje masky je typický vždycky text, který mě nějak motivuje a proto jsem zvolila toto obrazné navázání na rok 2013,“ vysvětluje „Christy“, která masku před každý zápasem políbí. „Je to rituál, dělám ho už od žákyň, kdy poklepu na mřížku, pak dám masce pusu a je všechno v pořádku.“

Zatím vše v pořádku je, víc Češky i Jana Christianová budou vědět po pondělní večerní bitvě s nejlepším světovým týmem.

Český lev narazí na švédské tři korunky.