Hlavní obsah

Původně Rostislav Chroust zpíval dětem a včelám, nyní vydal své CD a koncertuje

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na předvánoční trh se v těchto dnech dostal jeden nenápadný CD nosič s lidovými písněmi našich babiček pod názvem Zpívejte lidičky, ty naše písničky. Jeho interpretem je Rostislav Chroust za klavírního doprovodu Lídy Nopové.

Foto: ilustrační foto z archivu Rostislava Chrousta

Na snímku Rostislav Chroust

Článek

A i když tento skoro padesátník pochází ze středočeské obce Bříství, doma je nyní na Domažlicku. Je pěveckým partnerem operního pěvce Milana Suleje, který ho pro zpěv objevil.

„Odmala jsem tíhnul k hudbě a zpěvu. Už v kočárku jsem vydával ohlušující zvuky," vzpomíná na dávné začátky Rostislav Chroust. Hudbu ale bral tak jak přicházela. Poslouchal Pavarottiho, Queen i Karla Gotta. „Se sluchátky na uších jsem vstupoval do vlastního světa a snil o budoucnosti v hudbě,” prozrazuje umělec.

Na přání rodičů šel na stavební průmyslovku. Na konzervatoř prý v té době nemohl ani pomyslet. „Jednu dobu byly mými posluchači mé dvě děti, které bez ukolébavek na dobrou noc nechtěly jít spát. A taky jsem chodil na zahradu koncertovat včelám, které chovám od dětství. Včely se mi za ty hudební zážitky vždycky odvděčily,” popisuje svůj životní příběh Rostislav Chroust.

Sám brzy usoudil, že je čas myslet na sebe a dělat radost nejen včelám na zahradě. A tak zašel do hudebního studia, nazpíval pár písní a pochlubil se s nimi na sociálních sítích. Ohlas byl tak veliký, že Rostislav Chroust začal nejen koncertovat, ale vyšla mu i jeho první CD.

„Miluji české a moravské písničky a tak na mém CD naleznete 15 skladeb, které těší mé posluchače právě na koncertech, které absolvuji společně se svým kolegou a kamarádem Milanem Sulejem. A právě naše spojení lidových a operních či muzikálových skladeb posluchače na našich koncertech baví. V těchto dnech jsme pak do repertoáru zařadili i písně s vánoční tematikou a koledy. Možná, že někdy vznikne i deska vánoční, ale to nebudeme předbíhat,” upřesnil Chroust, kterého kontakt s diváky a posluchači prý pozitivně nabíjí.

„Splnil se můj životní sen. Dělám radost lidem na koncertech a teď už i na svém vlastním CD. A tak co vzkázat lidem, než to... Zpívejte lidičky, ty naše písničky... Je to i mé osobní motto,” dodal Rostislav Chroust.

Další informace: www.rostachroust.cz. 

Reklama

Výběr článků

Načítám