Čína připravila odvetu Američanům. Vládním úřadům nařídila odstranit zahraniční počítače i software

Čínská vláda nařídila všem vládním úřadům a veřejným institucím, aby během tří let odstranily veškeré zahraniční počítačové vybavení a software a nahradily je domácími produkty. Informoval o tom list Financial Times (FT). Nařízení by podle listu mohlo výrazně zasáhnout americké firmy HP, Dell či Microsoft.

Analytici z makléřské společnosti China Securities odhadují, že nařízení si vyžádá výměnu dvaceti až třiceti milionů kusů hardwaru. Nařízení je součástí širší snahy Pekingu snížit závislost Číny na zahraničních technologiích.

Vedle toho opatření zřejmě posílí obavy z narušení dodavatelských řetězců mezi Spojenými státy a Čínou, píše FT. Přichází totiž v době, kdy se administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa snaží zajistit, aby Spojené státy i jejich spojenci omezili používání čínských technologií.

Washington letos zařadil čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této společnosti dodávat své produkty.

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu rovněž vyloučily z budování mobilních sítí nové generace a stejný postup vyžadují i od svých spojenců.

Zprávy z Ruska

Rozhodnutí Pekingu není jediným velmocenským tahem v oblasti digitálních technologií. Jak informovala BBC, ruští poslanci koncem listopadu schválili zákon, který v zemi zakazuje prodej některých přístrojů bez předinstalovaného ruského softwaru.

Zákon vstoupí v platnost v červenci příštího roku a platí pro chytré telefony, počítače a chytré televize. Zastánci zákona tvrdí, že má podpořit propagaci ruské technologie a usnadnit Rusům práci s přístroji. 

Zavedení nového právního předpisu neznamená, že se v Rusku nebudou moci prodávat zahraniční přístroje s původním softwarem. Bude v nich ovšem muset být zároveň nainstalovaná ruská alternativa. Konečný seznam přístrojů, jichž se zákon týká, vypracuje vláda.

Kritici se obávají sledování a toho, že se některé zahraniční firmy stáhnou z místního trhu. Zákon musí ještě schválit senátoři a podepsat prezident, obojí je považováno za formalitu.