Připomíná mi to nekonečný protiruský seriál, reagoval na trest za doping ruský premiér Medveděv

Rusko je kvůli dopingu na čtyři roky vyloučeno z velkých sportovních akcí. Rozhodla o tom Světová antidopingová agentura WADA. Na sankce reagoval už i šéf ruské vlády Dmitrij Medveděv, který prohlásil, že doping je nepřijatelný.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský premiér Dmitrij Medveděv

Ruský premiér Dmitrij Medveděv | Zdroj: Reuters

Trest pro Rusko se týká olympijských her v Tokiu 2020, zimní olympiády 2022 v Pekingu, paralympijských her a světových šampionátů v různých sportech. Kvůli dopingovému skandálu, jehož posledním dějstvím byla manipulace s daty z moskevské laboratoře, o tom v pondělí rozhodl výkonný výbor Světové antidopingové agentury (WADA).

Přehrát

00:00 / 00:00

Dmitrij Medveděv zareagoval na čtyřletý zákaz pro Rusko ve sportu

Předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv sice připustil, že Rusko s dopingem problém skutečně má, ale zodpovědnost nesou hlavně sportovci a jejich lékaři.

„Jestli je v Rusku dopingový problém? Ano, je a to je samozřejmě zcela nepřijatelné. Myslím, že musíme být tvrdší vůči všem, kteří se rozhodnou doping použít. S tím, že hlavní zodpovědnost je na sportovci a jeho lékaři. Za druhé mi ale všechno, co je spojené s dopingovým skandálem, připomíná nekonečný protiruský seriál,“ prohlásil Medveděv.

Ruská strana má nyní 21 dnů na odvolání a už před jednáním v Lausanne se nechala slyšet, že tak učiní. Pak by případ posuzovala mezinárodní sportovní arbitráž CAS. Je tak možné, že se řešení této kauzy posune až do doby před olympiádou v Tokiu. Ta začne 24. července 2020.

Rusko na čtyři roky zmizí z největších sportovních akcí. Rozhodla o tom Světová antidopingová agentura

Číst článek

‚Trest nebude tak přísný‘

Přestože WADA Rusko vyloučila ze všech vrcholných akcí, tak ale trest samotný nemusí a pravděpodobně nebude tak přísný. A podle Michala Poláka z Českého antidopingového výboru je reálné, že se bude směrem k olympiádě v Tokiu opakovat situace z posledních zimních her v Koreji, kde někteří vybraní Rusové startovali pod neutrální vlajkou.

„Bude odvolání ke sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne, kde se pravděpodobně řekne, že neexistuje kolektivní vina pro všechny ruské sportovce,“ předpověděl pro Radiožurnál další vývoj Michal Polák s tím, že jednotlivé tresty mají v kompetenci mezinárodní sportovní federace. A v případě olympijských her má konečné slovo mezinárodní olympijský výbor a jeho prezident Thomas Bach.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme