Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež jmenoval kardinála Tagleho prefektem Kongregace pro evangelizaci národů

Datum publikace9. 12. 2019, 13.00
TiskTisk

Tiskové středisko Svatého stolce včera oznámilo jmenování nového prefekta Kongregace pro evangelizaci národů, latinsky tradičně nazývané propaganda fide, jakož i výměny velmistra rytířského řádu strážců svatého hrobu jeruzalémského.

Foto: Eric James Sarmiento / CC BY 2.0

„Svatý otec přijal abdikaci kardinála Edwina Fredericka O´Briana na úřad velmistra rytířského Řádu strážců svatého hrobu jeruzalémského a na jeho místo jmenoval kardinála Fernanda Filoniho, dosavadního prefekta Kongregace pro evangelizaci národů. Prefektem této kongregace  jmenoval papež kardinála Luis Antonia G. Tagleho, dosavadního arcibiskupa Manily,“ končí tiskové sdělení.

Dosavadní velmistr rytířského Řádu strážců svatého hrobu jeruzalémského, kardinál O´Brian, odchází, protože v dubnu letošního roku dosáhl kanonické věkové hranice pro výkon kuriální funkce. Na jeho místo nastupuje 73letý kardinál Filoni, který tak končí ve vatikánské Kongregaci pro evangelizaci národů. Její nový prefekt, 62letý filipínský kardinál Tagle, který se již před časem stal předsedou papežské nadace Caritas Internationalis i Katolické biblické federace, opouští proto vedení manilské arcidiecéze.

Kardinál Tagle se kvůli výkonu nové role přesune do Říma. Kongregace pro evangelizaci národů dohlíží na aktivity církve v mnoha rozvojových zemích a má velký vliv na věřící z Afriky či Asie. Právě na Filipínách je ze všech asijských zemí největší podíl katolíků, kteří zde tvoří asi 80 % obyvatelstva. To je zhruba 80 milionů lidí.

Tagle je ve své vlasti, stejně jako ve zbytku katolického světa, velmi oblíbený. Razí podobně skromný přístup k výkonu vysoké církevní funkce jako František a sdílí s ním názory ohledně chudoby či přistěhovalectví.

(Zdroj: Vatican News, ČTK)

Autor článku: Tomáš Tetiva
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou