ČSSD stanovila podmínku vstupu do koalice primátorky Koubové

Městský výbor ČSSD Jihlava stanovil zásadní podmínku pro jednání o vstupu do koalice primátorky Karolíny Koubové na místní radnici.

„Dokud nebudeme mít plán předpokládaných příjmů a výdajů do konce funkčního období, nebudeme hovořit o vstupu do koalice,“ sdělil předseda městského výboru ČSSD Vratislav Výborný.

Do konce funkčního období primátorky Karolíny Koubové by mělo v krajské metropoli proběhnout hned několik investičních akcí u kterých není podle sociálních demokratů jasné financování.

„Ať už je to rekonstrukce zimního stadionu, dům U mincovny, revitalizace náměstí nebo dopravní terminál,“ zmínil zastupitel Martin Hyský.

Pokud koalice předloží sociálním demokratům způsob financování těchto investičních akcí, mohou pokračovat jednání o vstupu ČSSD do koalice. Koalice na jihlavské radnici má křehkou většinu dvaceti hlasů, což nemusí stačit vzhledem k nejistému hlasování KDU-ČSL. Dva lidovečtí zastupitelé Jaromír Kalina a Josef Kodet ml. odvolali na podzim své podpisy pod koaliční smlouvou a dosud je neobnovili.

Námluvy koalice s ČSSD budou mít patrně delšího trvání: „Není to o tom, že nám někdo přinese seznam investičních akcí města Jihlavy na papíře a bude žádat naši podporu. Ten papír budeme zkoumat. Máme obavy, že požadavky na rozpočet města jsou nereálné, “ uvedl předseda Výborný.

Sociální demokraté budou žádat podrobné vysvětlení, kde vezme koalice finance na akce v rozpočtu města. Pokud bude reálný finanční rámec priorit města, může nastat jednání o podpoře koaličních návrhů dvojicí zastupitelů ČSSD v městském zastupitelstvu.

„My jsme součástí strany, kandidovali jsme s volebním programem a ten budeme prosazovat. Nejsme žádná squadra náhodně posbíraná z ulice,“ dodal zastupitel Martin Hyský.

ČSSD působí v opozičních lavicích už rok od místních voleb, kdy na radnici nastoupili aktivisté z uskupení Forum Jihlava s cílem vládnout jinak.

„Městský výbor ČSSD bude nabídky ke vstupu do koalice posuzovat společně se svými zastupiteli. A k tomu potřebujeme znát rámec investičních akcí města,“ upřesnil předseda Výborný.

Podle sociálních demokratů nehrozí tichá podpora koalice od dvojice dosud opozičních zastupitelů. „Nejsem si jistý, jestli podpořím rozpočet města,“ řekl zastupitel Hyský.

Sociální demokraté jsou připraveni podpořit dobré věci v zastupitelstvu města, ale k rozpočtu města mají spoustu výhrad. „Výhrady mám například i vůči experimentům pana Škarky,“ zmínil ex-primátor Chloupek.

Radní Škarka stojí za projektem rychlého zabydlení jednotlivců a rodin ohrožených ztrátou bydlení v městských bytech. Projektz je známý pod názvem „Housing First“.

Sociální demokraté se vymezili i vůči způsobu, jakým obdrželi nabídku z koalice k přestupu z opozičních lavic do koalice.

„Udivuje mě jednání Josefa Kodeta mladšího, který se pouští do koaličních jednání, aniž by bylo jasné, zda-li s tím souhlasí KDU-ČSL,“ upozornil předseda jihlavské ČSSD Vratislav Výborný.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů