Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zadržení v domě ruské ambasády, šance pro Kaplického knihovnu a pěstování zeleniny bez slunce

Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N
Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N

Výběrem dnešních zpráv vás provází Jana Ciglerová.

Obnovíme po deseti letech projekt stavby Kaplického knihovny? Podle zjištění Jana Moláčka je tu znovu šance. Ministr kultury Lubomír Zaorálek totiž vrací do hry stavbu nové budovy Národní knihovny. Současné kapacity zoufale nestačí a vdova po slavném architektovi Eliška Kaplicky vloni předala autorská práva právě Národní knihovně.

Model Kaplického zamýšlené Národní knihovny z výstavy Vlastní cestou v centru DOX. Foto: ČTK

Umožnili jste jít svým zákazníkům na demonstraci proti vládě? Tak zapomeňte na to, že byste si mohli pronajmout prostory v pražském areálu Žluté lázně, který je spojovaný s odsouzeným podnikatelem Romanem Janouškem a kde kdysi slavil narozeniny například Pavel Bém. Společnost Taiko, která areál provozuje, přesně z těchto důvodů odmítla Festival bretaňské hudby Moře v komoře. Nelíbilo se jí, že pořadatelé udělali ve svém programu pauzu, aby se lidé mohli účastnit demonstrace Milionu chvilek pro demokracii, zjistila Eliška Černá.

Opakuje se to měsíc co měsíc. Nejrůznější agentury zveřejňují preference politických stran, což mezi jejich příznivci či odpůrci leckdy vyvolává velký nával emocí. Málokdo ale tuší, jak vlastně finální graf s několika sloupci vzniká a o jak složitý proces jde. V článku Nemůžete si sednout do Mekáče a ptát se vznik volebního modelu představuje Jan Tvrdoň.

Ve sklepě pražského domu se bez půdy a slunce rodí ředkvičky, brokolice i zelí. Doktorandka České zemědělské univerzity Karolína Pumprová objevila způsob, jak pomocí technologie připomínající sci-fi pěstovat bylinky bez hlíny, místo slunce používat světelné diody, vyhřívat je zbytkovým teplem z počítače a teplotu a vlhkost automaticky kontrolovat. Fascinující zemědělství budoucnosti prozkoumala Adéla Skoupá.

Karolína Pumprová si prohlíží rostlinky zeleniny, které vznikly bez denního světla i bez půdy. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Renata Kalenská uzavřela svůj cyklus Děti Husákových dětí, pro který se v předchozích týdnech k 30 letům svobody ptala mladých lidí narozených po roce 1989, jak dneska přemýšlejí a co je pro ně důležité. Těchto deset zástupců mladé generace, která by – narodit se o třicet let dřív – možná taky demonstrovala na Národní třídě za svobodu a konec normalizace, dnes přehledně na jednom místě představila v textu Děti Husákových dětí: Máme svobodu a nadbytek, ale i obavy o tuto planetu.

Natálie Sixtová je jedním z dětí Husákových dětí, které v cyklu vystoupilo. Foto: Renata Kalenská, Deník N

Studio N

Cizinecká policie před pár dny zavítala do jednoho z domů, které v pražské Bubenči užívá ruská ambasáda. Zajistila tam čtyři cizince podezřelé z neoprávněného pobytu na území Česka. Pro dnešní díl podcastu usedla ve Studiu N s Filipem Titlbachem reportérka Petra Procházková.

Komerční sdělení: Už jste slyšeli o pojmu gigabitová společnost? Jedno je dobré vědět: brzy v ní budeme žít. Velmi jsme se přiblížili k vizím ze sci-fi filmů 50. let minulého století. Ať už jde o auta bez řidiče, pomocníky s umělou inteligencí, nebo o sdílení informací ve skutečně reálném čase.

Co najdete v tištěném Deníku N zítra

  • Lidovci marně hledají českého Sebastiana Kurze
  • Výstaviště v pražských Holešovicích čeká proměna za miliardy
  • Pěchouček: Chci, aby lidé dostali za osobní data zaplaceno
  • Ženský fotbal řeší spory kvůli Zlatému míči pro americkou hvězdu

Zaujalo nás jinde

Kauza druhého syna britské královny Alžběty II., prince Andrewa, nabírá ještě závažnějších obrátek. Nedělní vydání deníku Sun on Sunday zveřejnilo snímky, na nichž je producent Harvey Weinstein obviněný ze znásilnění, odsouzený pedofil Jeremy Epstein, který zemřel v cele, a Ghislain Maxwellová, dcera magnáta Roberta Maxwella. Všichni tři se sešli na osmnáctých narozeninách Andrewovy dcery, princezny Beatrice. Princ Andrew přitom ještě nedávno v televizním rozhovoru tvrdil, že se s Epsteinem znal jen zběžně.

Beatrice se má příští rok vdávat, a Británii tak čeká další velkolepá královská svatba. Ostudný skandál jejího otce, který se s Epsteinem stýkal a jehož už dvě ženy obvinily, že s ním měly pohlavní styk jako nezletilé, jí ale zřejmě radostnou událost znemožní. Koneckonců už zrušila předsvatební oslavu, která se měla konat za týden.

Gratulace na závěr

Dnes je to dvacet let, co v Brně vznikl Úřad veřejného ochránce práv. Jeho současná šéfka, ombudsmanka Anna Šabatová, končí své šestileté období v únoru a už jej nebude znovu prodlužovat. Za ta léta lidé třem ombudsmanům – Otakaru Motejlovi, Pavlu Varvařovskému a Anně Šabatové – poslali přes 120 tisíc žádostí o zastání. Úřadu i Anně Šabatové přejeme do dalších dvacetiletek vše dobré.

 


Debata Deníku N: Mýty a obavy kolem očkování dětí

Proočkovanost proti základním infekčním nemocem je v prvním roce života dětí dobrá. Dosahuje až 96 procent, záleží ale na regionech. V některých částech Česka je výrazně podprůměrná. Proč?

Zveme vás v úterý 30. dubna od 17 hodin na debatu v Knihovně Václava Havla, kde bude redaktorka Deníku N Iva Bezděková mluvit s odborníky o tom, proti jakým nemocem jsou dnes děti díky vakcínám nejlépe chráněné a u jakých onemocnění a v jakých věkových skupinách má naopak očkování v Česku mezery. V diskusi se zaměří i na to, vůči jakým vakcínám mají dnes rodiče největší nedůvěru a jak to pediatři ve svých ordinacích řeší. 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější