Hlavní obsah

Milion chvilek startuje vlnu protestů

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dnešní demonstrace na Václavském náměstí v Praze za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO), kterou pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii, odstartuje vlnu protestních akcí po celém Česku. Potrvá až do 19. prosince.

Foto: Petr Horník, Právo

Na listopadovou demonstraci Milionu chvilek dorazilo na Letnou čtvrt milionu lidí. Na Václavské náměstí jich podle organizátorů dorazí desítky tisíc.

Článek

Akce začne v 18 hodin. Pokračovat bude hlasitým pochodem centrem metropole na hlavní nádraží. Organizátoři proto vyzývají veřejnost, ať dorazí vybavená píšťalkami, trubkami, bubínky – čímkoliv, co dělá pořádný rámus.

Pořadatelé oznámí na Václavském náměstí termín dalšího velkého protestu v Praze a několik termínů akcí zcela nového formátu. Například 16. prosince proběhnou protestní akce po celé republice, kromě Prahy a krajských měst, a 19. prosince se naopak uskuteční demonstrace pouze v krajských městech, vyjma Prahy.

V tiskové zprávě spolek Milion chvilek napsal, že protesty svolal kvůli eskalaci premiérových skandálů a kvůli odmítání je řešit, a to jak Babišem samotným, tak i jeho ochránci ve vládě. Cílem je jednoznačně odmítnout chování premiéra i jím ovládané státní správy a oslovit s požadavkem na Babišovu demisi co nejširší veřejnost.

Výzvu Milionu chvilek podepsalo od soboty přes sto tisíc lidí

Domácí

„Potvrzení obrovského střetu zájmů Andreje Babiše a jeho neoprávněné obohacování z veřejných financí, obnovení jeho trestního stíhání a obrana jeho osobních zájmů namísto zájmů státu ze strany státní správy, to vše jasně ukazuje nezbytnost premiérovy okamžité demise. Od úterý až do 19. prosince budeme Babišovi hlasitě připomínat demisi nejen z Prahy, ale i ze všech krajských měst a mnoha dalších měst a obcí celé naší země,“ vzkazuje šéf Milionu chvilek Mikuláš Minář.

„Trestně stíhaný člověk s obrovským střetem zájmů, který vysává veřejné peníze a zneužívá stát pro vlastní prospěch, nemá v čele vlády co dělat. Všichni by měli vědět, jak Babišovy problémy poškozují každého z nás. Střet zájmů jednoduše znamená: Andrej Babiš krade z našeho společného pro sebe. Inkasuje, co mu nepatří. Platíme to my všichni,“ tvrdí.

Policie je před dnešní akcí ve střehu. „V souvislosti s ohlášením shromáždění na Václavském náměstí dohlédne na veřejný pořádek a dopravní situaci několik desítek policistů a strážníků,“ řekl Právu mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Čekají desetitisíce lidí

Dopravní komplikace lze očekávat na trase pochodu, který podle organizátorů potrvá přibližně od 18.30 do 21 hodin. Má vést přes ulici Na Příkopě, Hybernskou a Opletalovou na hlavní nádraží. Proto policie prosí řidiče, aby se inkriminované lokalitě raději vyhnuli.

Statisícová demonstrace na Letné zachycená v 18 sekundách

Domácí

Organizátoři nahlásili, že se akce zúčastní 30 až 70 tisíc lidí. V květnu se podobné demonstrace na Václavském náměstí podle Milionu chvilek zúčastnilo na 50 tisíc lidí.

Praha podle mluvčího magistrátu Tadeáše Provazníka kvůli úterní demonstraci žádná dopravní opatření nechystá, vše má na místě řešit policie.

Situaci bude monitorovat i záchranná služba. „Že bychom stavěli posilové posádky, to ne, nicméně na místě konání budeme mít předsunutou posádku a náš krizový manažer bude v roli koordinátora,“ informovala Právo mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Reklama

Výběr článků

Načítám