Nejúspěšnější mladí strojaři v programování převzali ocenění

ocenění

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček společně s náměstkem pro průmysl a podnikání Eduardem Muřickým ocenili vítěze 11. ročníku soutěže mladých strojařů v programování CNC obráběcích strojů. Soutěž pořádá Svaz strojírenské technologie (SST) a Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) patří po mnoho let mezi partnery.

strojaři

„Soutěž patří mezi ukázky příkladné spolupráce mezi školami a firmami, propaguje technické vzdělávání a jako taková zapadá do rámce politiky MPO v oblasti rozvoje odborného vzdělávání. Věřím proto, že bude pokračovat i v příštím roce a MPO bude opět jejím partnerem,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

strojaři

Jako každý rok proběhla samotná soutěž v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a zúčastnilo se jí 146 žáků z 34 středních škol a učilišť z celé České republiky.

zakázka

Žáci soutěží ve třech kategoriích rozdělených podle řídicích systémů CNC obráběcích strojů – Siemens, Heidenhain a FANUC. Zástupci těchto firem tradičně oceňují vítěze jednotlivých kategorií hodnotnými věcnými cenami.

Absolutními vítězi jednotlivých řídicích systémů jsou:

HEIDENHAIN
1. místo – Jakub Zerzavý, Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Frýdek-Místek
2. místo – David Salvet, Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín
3. místo – Jakub Vochyán, Střední odborná škola Jana Tiraye, Velká Bíteš

SIEMENS
1. místo – Matěj Vařák, Střední průmyslová škola polytechnická – COP Zlín
2. místo – Jiří Hruška, Střední odborné učiliště Domažlice
3. místo – Marek Pochop, VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou

FANUC
1. místo – Petr Častulík, Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín
2. místo – Jiří Dědič, Vyšší odborná škola, Střední škola, COP Sezimovo Ústí
3. místo – Nicolas-Tommy Dostál, Střední škola strojírenská a elektrotechnická Brno
Soutěžící a jejich pedagogy v reprezentačních prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu ocenili také viceprezident SST Ing. Ladislav Brynda a náměstek ředitele SST Ing. Leoš Mačák.

Zdroj zprávy a fotografií: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR