Královéhradecký kraj bude v roce 2020 hospodařit se schodkem 400 milionů. Deficit pokryje úvěr

10. prosinec 2019 08:47

Zastupitelé Královéhradeckého kraje na svém posledním letošním zasedání schválili schodkový rozpočet na rok 2020. Deficit ve výši 400 milionů korun je plánován kvůli úvěru na dostavbu Oblastní nemocnice v Náchodě. Výdaje kraje by pak měly příští rok dosáhnout 5,4 miliardy korun a příjmy vzrůst o půl miliardy na zhruba 5 miliard korun. 

„Mám radost, všechny strany, kromě hnutí ANO, hlasovaly pro rozpočet. Je to dobrý výsledek celého vyjednávání, které trvalo půl roku," říká krajský radní pro oblast financí Rudolf Cogan zvolený za Starosty a Východočechy.

Čtěte také

Zároveň vysvětluje jeho rekordní investiční část.
„Je to rozpočet orientovaný na investice. Na ty jde 1,5 miliardy korun. A druhým takovým problémem byl nárůst běžných provozních výdajů. Zkrátka rostou platy."

Zastupitelé budou hospodařit se schodkem ve výši 400 milionů korun.
„Dostali jsme se pod obrovský tlak s nemocnicí v Náchodě, kdy letos dokončíme akci za miliardu a 650 milionů. A 400 milionů z této částky nám chybí. Takže ty si budeme muset nakonec vypůjčit."

Úvěr už je ujednaný z roku 2017. Dále chce kraj v příštím roce investovat hlavně do svého majetku - do škol, nemocnic, domovů pro seniory a silnic.

Jak dopadl rozpočet? (ilustrační fotografie)

Největší obavu podle Rudolfa Cogana pak vzbuzují výdaje v sociální oblasti a v dopravě.
„Kdy nás může ještě překvapit, že některé dotace nebudou. Tedy my to potom budeme muset sanovat."

Rozpočet v tomto znění nepodpořilo 11 zastupitelů z hnutí ANO

Proč, vysvětluje jeden z nich Petr Sadovský.
„Celkově je onen rozpočet samozřejmě udělán a sestaven dobře. Ale některé jeho položky se nám nezdají. Co se nám nejvíc nelíbilo, tak bylo 12,2 procent navýšení daňových příjmů. Protože si myslíme, že je to poměrně nadhodnoceno."

Čtěte také

V předchozích letech totiž byly podle něj daňové příjmy daleko nižší a počítat s nimi v této výši je proto riskantní.

„Daňové příjmy jsou tady velice optimisticky nastaveny a může se stát, že pokud by to nevyšlo, tak tam nebude deficit 400 milionů, ale může to být daleko víc," říká k nepodpořenému rozpočtu Petr Sadovský a dodává, že v ostatních kapitolách jako jsou sociální služby, nebo školství a sport, je jako opoziční zastupitel spokojený.

Podle vedení kraje by pak letošní rozpočet měl díky růstu daňových příjmů skončit v plusu. Od roku 2013 totiž pravidelně končí hospodaření kraje s přebytky, loni například ve výši 145 milionů korun.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související