Mor prasat těžce zasáhl Čínu. Vepřové maso zdražilo o 100 procent

Spotřebitelské ceny v Číně se v listopadu zvýšily meziročně o 4,5 procenta, což byl nejvyšší růst od ledna 2012. Přispěl k tomu hlavně prudký růst cen vepřového kvůli prasečímu moru. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský statistický úřad.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zrychlení růstu cen na 4,2 procenta z říjnových 3,8 procenta. Jádrová inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií, ale zůstala nízká, zpomalila na 1,4 procenta z 1,5 procenta v říjnu.

Peking je nyní pod tlakem, aby přišel s dalšími stimulačními opatření na podporu průmyslové aktivity. Vysoká inflace před oslavami lunárního nového roku by však mohla způsobit bolesti hlavy bankéřům a politikům snažícím se podpořit ekonomický růst. Ten zpomalil na nejnižší úroveň za téměř 30 let.

Statistický úřad uvedl, že ceny vepřového se v listopadu meziročně více než zdvojnásobily. Analytici očekávají, že poptávka po vepřovém zůstane vysoká, protože Čína se připravuje na oslavy nového roku, tedy na období, kdy je poptávka nejvyšší.

Naopak výrobní ceny, které jsou považovány za důležitý indikátor ziskovosti firem, v listopadu meziročně klesly o 1,4 procenta a nižší byly již pátý měsíc za sebou. Analytici očekávali jejich propad o 1,5 procenta po říjnovém poklesu o 1,6 procenta. Pokles cen zpracovatelského zboží naznačuje, že poptávka zůstává slabá navzdory náznakům zlepšení v posledních průzkumech. Ceny se snížily hlavně v odvětví těžby ropy a zemního plynu a výrobě chemických vláken.

Tempo růstu čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na šest procent, bylo tak nejpomalejší od roku 1992. Čína zavedla řadu opatření na podporu růstu, včetně snížení tržních úrokových sazeb, vláda však trvá na tom, že nezavede masivní stimulační opatření.

Související

Více souvisejících

inflace Čína zdražování Maso vepřové africký mor prasat

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy