ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 30993 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Curiosa je film o vzniku prvních amatérských erotických fotek

0 Redakce 10.12.2019

Celovečerní film Curiosa francouzské režisérky a scénáristky Lou Jeunet (absolvovala stáž u Romana Polanského) je volně inspirován příběhem spisovatele a básníka Pierra Louÿse a Marie de Régnier, nekonvenční dívky z období Belle Epoque, které spojuje nejen vzájemná fyzická přitažlivost, ale i vášeň k erotickým fotografiím. Snímek vstoupí do kin 12. prosince.

Byl uveden v rámci letošního Festivalu francouzského filmu, přijela ho představit režisérka Lou Jeunet.

Pierre Louÿs je pařížský dandy a básník na pokraji slávy. On i jeho přítel Henri De Régnier jsou zamilovaní do Marie de Heredia, drzé dcery jejich učitele. Přestože by Marie s největší radostí opětovala city Pierrovi, provdá se za Henriho, který je lépe zabezpečený. Pierra to velmi raní a odjíždí do Alžírska, kde potkává Zohru, okouzlující dívku, s níž má bouřlivý vztah a sdílí zapálení pro erotické fotografie.

Paříž, rok poté…

Marie ke svému manželovi stále nechová nijak velké city. Pierre se vrací do Paříže, přijíždí s ním Zohra. Jakmile se to Marie dozví, spěchá za Pierrem a přiznává, že na něj čekala. Okamžitě se mezi nimi rozvine milostná aféra a začíná hra na kočku a myš s mnoha hráči, plná touhy, žárlivosti a fotografování. Ve jménu vlastního já závodí v překračování zavedených pravidel. Jak daleko jsou ochotni zajít?

Lou Jeunet popisuje vznik filmu: „Film se odehrává v době nástupu amatérské fotografie. Pierre Louÿs byl první člověk v Paříži, který si koupil fotoaparát od Kodaku umožňující vyvolat si vlastní fotografie. V jeho případě to bylo klíčové, protože jeho snímky byly erotické. Do postavy Marie de Régnier jsem se doslova zamilovala na první pohled. Při procházení archivu jsem objevila její erotickou fotku. Byla svou nahotou tak moderní a dívala se na mě tmavýma očima, jako by se dožadovala, aby se stala hrdinkou filmu. Měla jsem přístup ke všem dopisům a pohledům, které jí Pierre Louÿs poslal, viděla jsem tedy, jak intenzivní vášeň v něm budila. Curiosu jsem chtěla vytvořit proto, abych mohla vyprávět její příběh. O tom, jak se z oběti stává žena, která bere svůj osud do vlastních rukou. A o tom, jak objevuje sílu imaginace a prozkoumává svou sexualitu vztahem s Pierrem Louÿsem. Záměr nebyl natočit, jak se lidé milují, ale o vášni měnící se v žár, díky fotografování skrze které se milují.“

Tagy: ,