Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace prudce zrychlila. Češi platí majlant nejen za potraviny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zrychlil na 3,1 procenta z říjnových 2,7 procenta. Je to nejvyšší meziroční zdražení zboží a služeb od října 2012. Na vývoji se podepsaly zejména ceny potravin a nealkoholických nápojů a vliv na růst cen mělo nadále i vyšší nájemné, dražší elektřina a další náklady spojené s bydlením.

Meziměsíčně byly ceny vyšší o 0,3 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zrychlení meziroční inflace na 2,9 až tři procenta.

Spotřebitelské ceny v listopadu 2019 oproti říjnu vzrostly o 0,3 %. Meziročně spotřebitelské ceny v listopadu vzrostly o 3,1 %, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v říjnu. Jednalo se o nejvyšší meziroční růst cen od října 2012: https://t.co/aU4JQdxCet#čsú #inflace

— ČSÚ (@statistickyurad) December 10, 2019

"Meziroční zrychlení listopadového cenového růstu bylo ovlivněno především cenami potravin. U řady z nich došlo po říjnovém poklesu k růstu. Příkladem může být cukr, jehož cena v říjnu klesla o 6,9 procenta a v listopadu naopak vzrostla o 13,6 procenta. Dále rostly ceny vepřového masa, ovoce a zeleniny," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Proti loňskému listopadu vzrostly rovněž ceny za bydlení. Nájemné z bytu zdražilo o 3,8 procenta, vodné a stočné o 2,6 procenta a elektřina o 11,5 procenta. Zvýšení celkové cenové hladiny ovlivnily také ceny za stravovací a ubytovací služby, které byly meziročně vyšší o 4,8 procenta, respektive o 3,3 procenta.

Naopak telefonní a faxové služby meziročně zlevnily. Levnější byly i oděvy, obuv a doprava.

ČSÚ dnes zveřejnil rovněž říjnové ceny zahraničního obchodu ČR. Ceny vyvážených surovin a zboží v tento měsíc meziročně klesly o 0,8 procenta a ceny dovážených o 1,9 procenta. Meziměsíčně byly vývozní ceny nižší o 0,7 procenta a dovozní o 0,4 procenta.

Témata:  inflace zdražování Český statistický úřad ceny potravin CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy