On je tím, kdo zkomponoval Zvonky štěstí, u kterých se proslavila s Karlem Gottem Dara Rolins, Mistrův hit To musím zvládnout sám, Tučného Tam u nebeských bran, a další šlágry, jako je Biograf láska a Nešlap, nelámej Hany Zagorové anebo Už mi lásko není 20 let, kterým se proslavil on sám. „Spolu s Karlem Svobodou to byl největší skladatelský talent u nás,“ prohlásila o něm Hana Zagorová.

Byl fenoménem a lidé ho milovali. Málokdo ví, že jedno z jeho alb v prodejnosti předčilo i Karla Gotta. Narodil se v Otrokovicích, tvořit začal  v Havířově a než se stal hvězdným skladatelem českého showbyznysu, prošel si řadou povolání. Pracoval v dole, prodával knihy a gramodesky. „Hodně jsme si povídali o dětství. Neměl to jednoduchý – prodělal tuberkulózu, rodiče se mu rozvedli, což byl první rozvod široko daleko. Vyrůstal s otcem, měl macechu, a to jsou věci, který on sám považuje za nezajímavý, ale lidi je chtějí slyšet,“ prozradila Markéta něco z chystané knihy. Když se otec začal později věnovat hudbě, napsal stovky hitů, na kterých spolupracoval s nejlepšími textaři té doby.

Hned po revoluci se vrhl na podnikání. Vozil umělce do zahraničí, například doprovázel Jiřinu Bohdalovou do Ameriky a Kanady. Pořádal velké koncerty spolu se svým synem Marcelem, který je také zpěvákem, a producentsky do nich zapojil i svou dceru Markétu. Založil vydavatelství Carmen, kde se rodily ty nejlepší nahrávky. Tituly jako Na moravské svatbě, Na české svatbě či Na pijácké rychtě rázem zaplavily republiku, prodávaly se ve statisícových nákladech. Firma ale nevydržela, v roce 1994 přišel krach a Jiří Zmožek si sáhl na úplné dno. K podnikatelské krizi se totiž přidala finanční i rodinná. Skončil v nemocnici, měl velké zdravotní problémy, pomýšlel na sebevraždu. „Tehdy mi Satan povídal: Teď to autem napálíš do té zdi a budeš mít pokoj,“ svěřil. Nakonec se rozhodl řešit situaci jinak.

Z krize ho dostala jediná věc – obrátil se na víru v Boha. Od té doby říká, že začal nový život. „Bylo to pro mě znovuzrození,“ prohlásil. Stáhl se do soukromí, upnul se k víře, stranil se médií a rozhovory téměř neposkytoval. Realizoval se hlavně na východním Slovensku, kde jezdil zpívat po katolických i evangelických kostelech. „Jednoduše se dá říct, že zatímco dřív jsem psal písničky o láskách, od roku 1994 píšu písně o Lásce,“ svěřil.

Fotogalerie
5 fotografií