Týden s tancem

Dnes se obracíme směrem k osudu Studia ALTA, a co se děje dalšího? Uskupení Pulsar chystá nový projekt a zve umělce ke spolupráci, čeká nás několik derniér, ale také televizní premiéra nového dokumentu o Jiřím Kyliánovi. Informujeme o dalších možnostech uměleckých rezidencí pro taneční projekty.
Studio ALTA Obývák – kavárna

Aktuální situace Studia ALTA
Taneční vody rozvířila v poslední době informace, že Studio ALTA bude na jaře opouštět prostory v Holešovicích a hledá nové místo působení. Na podporu Studia ALTA, ačkoli nešlo o krok vedený zvenčí, ale o situaci, která nebyla neočekavatelná, vznikl otevřený Dopis nezávislých umělců i další otevřené dopisy.

Iniciátorem prvního dopisu, který online nasbíral přes tisíc podpisů, je umělecká skupina Ufftenživot a její okruh (především Jiří Šimek a Sára Arnstein). Byl uveřejněn na portálu Petice.cz, ale v principu o skutečnou petici nejde, platforma byla využita proto, aby se dopis dostal k co největšímu množství čtenářů a veřejnost k němu mohla připojit své podpisy. Citujeme aktuální zprávu o dění v této kauze:

V pondělí 2. 12. 2019 se uskutečnila schůzka radní pro kulturu MHMP Hany Třeštíkové s tvůrci dopisů na podporu ALTY  a výzvy k řešení absence zkušebních prostor pro nezávislou uměleckou scénu (Lucia Kašiarová, Marie Kinsky, Yvona Kreuzmannová, Adriana Světlíková, Jiří Šimek).

Společně jsme se shodli, že:
• Živé umění a jeho nezastupitelné místo ve společnosti vnímají obě strany jako samozřejmé s vědomím, že plní důležitou funkci pro veřejné dění, přináší cenné impulzy, podporuje zdravý a plnohodnotný život a jako takové si zaslouží podporu ze strany města a státu.

• Nezávislá umělecká scéna se v Praze stejně jako na dalších místech České republiky i Evropy potýká s problémy v oblasti financování a také zajištění vhodných prostor. Kvalitní umělecký tvůrčí proces vyžaduje prostor a čas, jaký dosud poskytuje např. Studio ALTA, jehož přesunutím do nevhodných prostor bude situace řady umělců alarmující. Ostatní subjekty podporující nezávislé umělce nemají dostatek prostor ani financí, jakkoli dlouhodobě hledají schůdná řešení. Zástupci města se proto rozhodli oslovit i své příspěvkové organizace, aby nabídly své zkušební prostory nezávislému umění.

• Záměrem nového vedení města a radní pro kulturu Hany Třeštíkové je stavět se k dlouho neřešeným problémům čelem, navyšovat podporu performing arts a podílet se na existenční stabilitě nezávislé umělecké scény. Nezávislá scéna funguje v synergii, stává se pro město partnerem a společně budou obě strany pracovat na systémových změnách a dlouhodobé vizi, která bude součástí kulturní politiky města.
• V říjnu proběhl první kulatý stůl Hany Třeštíkové a zástupců nezávislé taneční scény, ve kterém byly vytyčeny hlavní neuralgické body, na kterých nyní obě strany pracují a ve spolupráci budou pokračovat. Další setkání proběhne v prvním čtvrtletí příštího roku.

• Současně si jak zástupci města, tak zástupci nezávislé scény uvědomují, že dlouhodobou existenční jistotu zajistí jen stabilní financování a podpora performing arts ze strany státu. Na něj obě strany apelují, Hana Třeštíková před několika týdny zaslala v této věci dopis ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi, obdobně se na ministra kultury obrátili představitelé nezávislé taneční scény ve věci záměru na vybudování profesionálního zázemí pro tvorbu a prezentaci.

* Obě strany vnímají zásadní kreativní potenciál a přínosy nezávislé umělecké scény pro rozvoj kulturní turistiky, image a pro reprezentaci Prahy i ČR v zahraničí.

Studio ALTA – divadlo

Texty všech dopisů jsou k přečtení zde: www.ufftenzivot.cz/alta/

Magistrát nepodniká žádné kroky k tomu, aby Studio ALTA skončilo. Naopak, pravidelně jej podporuje v grantových soutěžích, a v rámci možností se chce podílet na zachování důstojného provozu Studia ALTA v plném rozsahu. Tento dopis tedy není protestní, nýbrž poukazuje na to, že činnost organizace, jako je Studio ALTA, je veřejným zájmem. Developer, jemuž patří areál, kde Studio ALTA sídlí, bude v roce 2021 bourat a stavět. Z pohledu týmu Studia ALTA tedy nemá smysl investovat finance, ani energii do místa, které nemá budoucnost. V souvislosti s rozhodnutím odejít majitel areálu nabídl snížení nájmu. Což nic nemění na situaci ve smyslu dlouhodobého řešení.

To, co nyní můžete udělat pro českou nezávislou scénu je, že zachováte přízeň tomuto otevřenému dopisu a v případě potřeb budete ochotni podporovat nejen Studio ALTA. I díky vám naše politická reprezentace zareagovala velmi rychle a po zmíněné schůzce to vypadá tak, že budeme úzce spolupracovat na tom, abychom zlepšili situaci na nezávislé scéně a aby umělci měli důstojný prostor pro svoji práci,“ píše Jiří Šimek. „Tento otevřený dopis jsme sepsali především proto, že jsme se rozhodli apelovat na naši politickou reprezentaci. Studio ALTA není soukromý podnik, který má za účelem vydělávat, ale je to v podstatě veřejná doprava pro naše duše, mysli a těla.

Michal Záhora – Generace X: Helena Arenbergerová (foto Dragan Dragin)

Otevřená výzva – Pulsar chystá nový projekt
Od uskupení Pulsar vychází v těchto dnech výzva pro brněnské profesionální performery a tanečníky ke spolupráci na novém projektu, který vznikne pod vedením tvůrčího tandemu Michala Záhory a Terezy Krčálové. Projekt nese zatím název Evropa!!?, Podtitul či hlavní motto: Existuje v našem povědomí představa Evropy jako jednotného prostoru? Umělci Pulsaru pokračují ve výzkumu celospolečenských témat, letos se jejich tvorba soustředila na výročí sametové revoluce a jeho aspekty, minulý rok reflektovali stoleté výročí vzniku samostatné republiky.

Setkání se uskuteční: 18. ledna 2020 / 11.00–17.00 / Buran Teatr / Brno (Sokolský stadion, Kounicova 20). Informace a přihlášky do 10. ledna 2020 na kontaktu: Honza Malík, tel. +420 732 271 309, [email protected]

Nová inscenace bude vznikat v několika fázích na ose Brno – Chemnitz – Praha od konce března do září 2020. Tvůrčí práce bude zahrnovat uvedení outdoorové performance 29. 5. v programu Meeting Brno Festivalu a bude ukončena premiérami v září v divadle Ponec v Praze, v Buran Teatr v Brně (obě v rámci Next Wave Festivalu) a v divadle Komplex v německém Chemnitz.

Jiří Kylián (zdroj Balet ND / Česká televize)

Na ČT art premiéra dokumentu Jeden rok v životě Jiřího Kyliána
Česká televize ve spolupráci s režisérem Martinem Kubalou vytvořila časosběrný dokument s názvem Jeden rok v životě choreografa Jiřího Kyliána, který bude mít svou premiéru 11. 12. 2019 ve 20.20 na ČT art. Zajímavý vhled do života Jiřího Kyliána na pozadí dvou velkých událostí: udělení rytířského řádu francouzské Akademie krásných umění a slavnostní premiéry KYLIÁN: Mosty času v Národním divadle, je velmi inspirativní výpovědí tohoto tvůrce, umělce a člověka – filozofa.

Pojďme na tanec! – choreografie VerTeDance – fotografie ze zkoušky (zdroj archiv autorky / foto Vojtěch Brtnický)

Dvě derniéry tvůrčího dua Tejnorová – Ondrová, 11. a 12. 12.: Studio ALTA a divadlo PONEC
Na podzim se na našich nezávislých scénách objevila řada premiérových projektů, proto také některé zase ustupují. Ve Studiu ALTA se zítra bude naposledy tančit choreografie Nothing Sad v režii Petry Tejnorové, velmi volně inspirovaná esejí Johannese Keplera O šestiúhelné sněhové vločce. Zároveň v divadle Ponec bude druhý den už naposledy k vidění inscenace Pojďme na tanec!, která vznikla také pod vedením Petry Tejnorové. Obě choreografie měly premiéru ještě pod hlavičkou souboru VerTeDance. Pojďme na tanec! byl skutečně manuálem pro diváka, který není obeznámený se současným tancem a kvality této inscenace byly nesporné. Skrze osobní historii každého z alternujících performerů (Tereza Ondrová, Helena Arenbergerová, Martin Talaga, Helena Araújo, Halka Třešnáková) se publikum skutečně mohlo nenásilnou formou seznámit se současným tancem a některými jeho podobami a myšlenkami, aniž by bylo představení podbízivé nebo okatě naučné. Této inscenace opravdu škoda bude.

Cooltour Ostrava (foto archiv 2014)

Rezidenční program MOVE Ostrava Residency Programme
MOVE Ostrava, který je součástí Kulturního centra Cooltour Ostrava z.ú., vyhlašuje výzvu k předkládání žádostí o poskytnutí rezidenčních pobytů na rok 2020. Od roku 2014, kdy MOVE Ostrava vznikl, poskytl již desítky rezidenčních pobytů umělcům, kteří prostory využívali v různých fázích přípravného procesu od prvních hledání pohybového materiálu až po dokončování světelných a technických detailů. Po dobu rezidence také mohou navštěvovat kulturní akce MOVE Ostrava zdarma a pořádané workshopy s výraznou slevou. Někteří performeři si pak prostory oblíbili natolik, že se vrací pravidelně, někdy i vícekrát do roka. Svým rezidentům se MOVE Ostrava snaží poskytnout mediální prostor a zprostředkovat kontakty pro usnadnění další komunikace a nabízení repríz představení.

Deadline: 15. 12. 2019, zaslané žádosti budou posouzeny a výsledky budou vyhlášeny do 19. 12. 2019.

Podmínkou je v průběhu rezidence uspořádat ukázku Work in Progress nebo workshop pro veřejnost nebo místní taneční scénu dle dohody, samozřejmě uvádět informace o podpoře ze strany Kulturního centra Cooltour a MOVE Ostrava na materiálech k představení, a také nabídnout představení po jeho dokončení k zařazení do dramaturgie Kulturního centra Cooltour, pokud představení vznikne (není myšleno zdarma)

MOVE Ostrava nabízí dva rezidenční programy: Velký rezidenční program představuje v dohodnutém termínu k dispozici prostory „Nové scény“ kulturního centra Cooltour. Dle dohody mu bude poskytnuta osvětlovací a ozvučovací technika, baletizol (dancefloor) a další vybavení dle potřeby. V prostoru jsou vazníky, na kterých se běžně vyučuje závěsná akrobacie. Termín rezidence je červenec až září 2020. Malý rezidenční program poskytuje taneční sál se zrcadly, baletními tyčemi a ozvučovací technikou, podlaha sálu je pokryta dřevěnými deskami a baletizolem. Sál je možno využívat mimo časy pravidelných lekcí a víkendových seminářů. Termín rezidence je leden až prosinec 2020. veškeré informace jsou dostupné na webových stránkách centra Cooltour.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat