ČASOVÁ OSA: 7:19 první oznámení o střelbě, za tři minuty dorazili policisté

Dvaačtyřicetiletý stavební technik z Opavska Ctirad V. začal střílet v úterý krátce po sedmé hodině ráno v čekárně traumatologické ambulance ostravské fakultní nemocnice. Postřelil celkem devět lidí, šest z nich zemřelo, další dva jsou těžce zranění, jeden utrpěl lehká zranění. ČT24.cz přináší časovou osu tragédie i pátrání po pachateli.

Po sedmé hodině ranní vchází do budovy ostravské fakultní nemocnice muž ozbrojený pistolí. Vybírá si čekárnu traumatologické ambulance ve třetím patře objektu a do čekajících pacientů začíná střílet, z bezprostřední blízkosti cílí rány z ilegálně držené zbraně na hlavu a na hrudník.

Na oddělení bezprostředně po útoku útoku vypukne chaos, podle odhadů ředitele nemocnice bylo v budově v danou chvíli asi tři sta lidí. Radka Kusová, jedna ze zaměstnankyň nemocnice, později vypoví, že po několika minutách zazní z reproduktorů instrukce, aby lidé nevycházeli z kanceláří ani mimo budovu a uzamkli se na pracovištích. Později začne i evakuace.

V 7:19 tísňová linka přijímá první volání o střelbě v Porubě. Jak uvede ředitel krajské policie Tomáš Kužel, tři minuty nato jsou k zařízení vyslány hlídky z celé Ostravy. Do nemocnice ihned po útoku zamíří i záchranáři.

„Prvotní informace, která přišla na zdravotnické informační středisko, hovořila o několika střelných poraněních a několika mrtvých. Na místo byly vyslány tři posádky zdravotnické záchranné služby,“ sdělí mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

V 7:24 na místo střelby přijíždějí první policisté a míří na traumatologii; ambulance stojí hned u hlavní silnice, v podstatě vedle zastávky tramvaje. Samotný střelec ale ve stejnou chvíli nebo krátce před policisty nemocnici opustil.

Po osmé hodině přináší zprávy o střelbě na ostravské poliklinice média a informace o několika obětech se začíná dozvídat republika.

V 8:34 ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) potvrdí zprávy, že zemřelo několik lidí. Dodá, že na místě zasahovaly speciální policejní jednotky včetně Útvaru rychlého nasazení a policejního vrtulníku. 

Krátce před devátou hodinou policie zveřejní fotografii „pravděpodobného podezřelého“, mladého muže v červené bundě. Později se ale ukázalo, že nejde o pachatele. Policie muže označila za „důležitého svědka“ a poprosila veřejnost o spolupráci při jeho nalezení, za mystifikaci se pak omluvil ministr vnitra Hamáček.

V 9:01 policie uvádí, že střelba má čtyři oběti, podle hejtmana Iva Vondráka (ANO) bylo zemřelých šest. Zasedl krizový štáb Ostravy. Kvůli střelbě byla uzavřena i Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava v sousedství nemocnice.

V 9:58 přichází kondolence od prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu děkuje příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům a všem, kteří pomáhají. Soustrast během dopoledne vyjádří i další politici z řad vlády i opozice.

V 10:06 policie potvrdí, že zná identitu údajného pachatele. Identifikovala ho pomocí kamerových záběrů z nemocnice a zveřejní jeho fotografii a následně i registrační značku stříbrno-šedého vozu značky Renault. To nad Ostravou hledají dva vrtulníky. „Nepokoušejte se podezřelého zadržet,“ varují policisté na svém Twitteru.

V 10:21 svolal kvůli střelbě krizový štáb také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

V 10:47 přichází zpráva, že střelec z nemocnice je asi mrtvý, střelil se do hlavy. Policie našla auto podezřelého nedaleko loděnice u obce Děhylov na Opavsku. Od nemocnice je místo vzdáleno šest kilometrů a sedm minut jízdy. Pachatel sem ale nejel přímo, podle premiéra Andreje Babiše zamířil nejdřív domů a k činu se přiznal matce.

V 11:13 policie potvrdila, že útočník se zastřelil ještě před zásahem policejních jednotek – podle všeho v momentě, kdy nad ním proletěl policejní vrtulník. V době, kdy dorazila policie na místo, ještě jevil známky života, po asi půlhodinové resuscitaci zraněním podlehl.

Krátce po poledni mluvčí ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda sděluje, že za oběti a pozůstalé se bude ve středu sloužit mše. Ostravský magistrát oznamuje, že město uctí památku obětí zhasnutím všech dominant města. Primátor Tomáš Macura (ANO) kontaktoval Babiše kvůli vyhlášení státního smutku.

Ve 14:21 premiér Babiš v Ostravě oznamuje, že na uctění památky obětí se v úterý 17. prosince po republice rozezní sirény. Dodává, že vláda, kraj a město chtějí přispět pozůstalým částkou 300 tisíc korun.

Události ČT o střelbě v Ostravě (zdroj: ČT24)