Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Listopadová inflace byla vyšší, než odhadovala ČNB

ČNB, ilustrační fotografie
ČNB, ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Listopadová meziroční inflace byla o 0,2 procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka ve své prognóze. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Důvodem rozdílu byl především neočekávaně rychlý růst cen potravin, ve kterém se podle Krále mimo jiné stále projevují dozvuky loňské špatné úrody některých potravinářských komodit způsobené horkým a suchých létem. Meziroční inflace v listopadu podle dnešních údajů Českého statistického úřadu stoupla na 3,1 procenta.

Mírně nad odhady ČNB byla v listopadu také jádrová inflace, která nezahrnuje sezonní vlivy. Zároveň pokles cen pohonných hmot byl mírnější, než ČNB očekávala. Meziroční růst regulovaných cen byl v listopadu proti předpokladům mírně vyšší a primární dopady změn nepřímých daní odpovídaly prognóze ČNB.

"Zveřejněná data jsou kvalitativně v souladu se stávající prognózou ČNB, která předpovídala dočasné zvýšení inflace na přelomu let 2019 a 2020," uvedl Král. Aktuálně zrychlený růst cen podle něj odráží inflační tlaky spojené s dlouhodobým růstem domácí ekonomiky, který ale v poslední době zpomaluje. Projevuje se to v rekordně nízké nezaměstnanosti, výrazném růstu mezd a zvyšování spotřeby českých domácností. Inflaci podle Krále letos také posiluje rychlý růst regulovaných cen kvůli zdražování elektřiny, plynu a tepla. "K vysoké inflaci letos přispívá také již zmíněný rychlý růst cen potravin," dodal Král.

Tlak na růst cen by měl ovšem podle Krále v dalších čtvrtletích klesat. Důvodem bude zpomalování tempa růstu mezd, vývoj v zahraničí a očekávané posilování koruny. Pokles inflace budou naopak příští rok brzdit dopady změn nepřímých daní. "Aktuálně rychlý růst regulovaných cen a cen potravin v následujících měsících postupně odezní. V průběhu příštího roku se tak inflace bude postupně snižovat a na horizontu měnové politiky se přiblíží k dvouprocentnímu cíli ČNB," uvedl Král.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) inflace Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.