Intel | Čipy | Kvantové počítače

Intel vyvinul čip pro kontrolu kryogeniky v kvantových počítačích. Místo stovek drátů bude stačit jeden

Závody v kvantových počítačích jsou v plném proudu a i když Google oznámil, že jako první dosáhl kvantové nadvlády, IBM to zpochybnilo. Vlastní kvantové čipy ale vyvíjí i Microsoft, D-Wave nebo Intel. A právě Intel se pochlubil významnou novinkou, která mu možná do budoucna umožní předběhnout ostatní hráče na poli kvantových počítačů.

Nový čip Horse Ridge, který je vyráběn 22nm technologií, je speciálně vyvinutý pro kontrolu kryogeniky a spojení kvantového počítače. Právě tyto dvě oblasti Intel vyhodnotil jako klíčové pro škálování výkonu kvantových čipů nikoli na stovky, ale třeba i tisíce qubitů.

Zatímco předtím bylo nutné pro tyto činnosti používat stovky drátů, nyní bude stačit jeden ve spojení s kontrolním čipem. Horse Ridge je umístěn blízko samotného kvantového čipu a je určen pro provoz při teplotě -277,15 stupňů Celsia (4 Kelviny), tedy poměrně vysoko nad absolutní nulou (-273,15 stupňů Celsia). Samotné kvantové čipy už totiž pracují extrémně blízko v oblasti desítek milikelvinů (-273,xx stupňů Celsia).

Intel se rovněž chlubí tím, že tento čip je jako první na světě kompatibilní s kvantovými čipy jak na báti supravodivých qubitů, tak i „silicon spin“ qubitů (Google si vyvinul vlastní ovládací čip pouze pro jeho typ kvantového čipu).

Intel naposledy představil vlastní 49qubitový kvantový počítač, takže uvidíme, jak se mu díky tomuto čipu podaří rychle zvyšovat počet qubitů a tedy i zvyšovat výkon dvojnásobně exponenciálně.

Diskuze (21) Další článek: Čtení psů se člověk musí naučit. Tuto schopnost nemáme vrozenou jako oni

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,