Útok ve FN Ostrava: Hrůza, křik zakuklenců, otřesené děvčátko, popisují svědci

Zdravotní sestry krčící se za zaparkovanými auty, policejní psycholog vyvádějící otřesené děvčátko a desítky zakuklených příslušníků zásahové jednotky s křikem vybíhající z budovy.

To je jen částečný výčet obrazů, které se odehrávaly dnes dopoledne před budovou polikliniky ostravské fakultní nemocnice. Právě v ní dvaačtyřicetiletý muž z Opavska začal v čekárně střílet do pacientů. Šest lidí zemřelo, tři utrpěli zranění.

"Byla to hrůza. Toto už nechci nikdy zažít. Ani o tom nechci mluvit. Promiňte. Nechápu prostě, jak člověk může udělat něco takového. Nevinným lidem," řekla ČTK mladá žena, kterou policejní zásah na několik hodin v budově uvěznil. Spolu s ní i desítky dalších pacientů, návštěvníků či zaměstnanců.

Vyjadřujeme hlubokou účast a upřímnou soustrast rodinám a blízkým obětí tragické události. Our deepest condolences to the families and friends of the victims of the tragic event.#Ostrava??

— OSN Česká republika (@OSNPraha) December 10, 2019

Všichni lidé, kteří byli v době střelby v budově a nestihli ji před příjezdem policie opustit, dostali nařízeno zůstat na místě, ukrýt se či se v ideálním případě zamknout v ordinacích. Šílený střelec sice už v té době na místě nebyl, to ale nikdo nevěděl.

"Slyšela jsem střelbu. Pak jsme dostali telefonem zprávu, že se máme zamknout a nikam nechodit. Trvalo to nekonečně dlouho," řekla ČTK žena, která v budově polikliniky pracuje pro úklidovou firmu. Dodala, že se při čekání snažila kontaktovat ostatní kolegyně. "To se podařilo. Jsem ráda, že jsme všechny v pořádku," uvedla.

Postupem času policisté začali budovu evakuovat. Zdravotníci, kteří ji opouštěli jen nalehko, našli zázemí ve vyhřátých evakuačních autobusech. Zrovna v době, kdy k autobusům mířila asi dvacetičlenná skupina zdravotních sester, vyběhlo z budovy několik zakuklených policistů z řad zásahové jednotky. Křičeli a běželi mezi lidmi. Řada ze zdravotnic v panice skočila mezi zaparkovaná auta. "Co se to zase děje? Mám strach," neskrývala své obavy jedna z nich.

V té době už policie měla informaci o pohybu střelce, který z místa činu odjel ještě před jejich příjezdem. Vypátrali jeho šedostříbrný vůz Renault. Sledoval jej vrtulník a muž nakonec spáchal sebevraždu. Střelil se do hlavy ještě před dopadením policií. Šlo o dvaačtyřicetiletého muže z Opavska, zbraň držel nelegálně. Oběťmi jsou pacienti traumatologické ambulance z nemocniční polikliniky, nejsou mezi nimi děti.

Související

Daniel Naivert Rozhovor

Kdyby personál nebyl cvičen, vrah by v Ostravě zabil více lidí. Nemocnice je teď bezpečnější, říká Naivert

ROZHOVOR – Je přesvědčený, že pokud by personál Fakultní nemocnice Ostrava loni v létě neabsolvoval bezpečnostní prevenci, potom by si střelba vraha Ctirada Vitáska, od jehož útoku uplynul rok, vyžádala více obětí na životech i zraněných. Vedoucí Odboru vnitřní bezpečnosti a krizového řízení v tamním zařízení Daniel Naivert tvrdí, že právě díky cvičení si zaměstnanci při ataku počínali tak profesionálně. „Ve vypjaté chvíli nezazmatkovali. Vzpomněli si, že se mají schovat, uzamknout a přes mobil podat kolegům zprávu o probíhajícím dramatu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Daniel Naivert.
Fakultní nemocnici v Ostravě

Památník u FN Ostrava připomíná oběti loňské tragické střelby

Před budovou polikliniky Fakultní nemocnice Ostrava byl dnes odhalen památník obětem loňské tragické střelby, při níž přišlo o život sedm lidí a další dva byli vážně zraněni. Umělecká plastika evokující černou díru neboli mrtvé slunce je dílem ostravského sochaře Lukáše Dvorského. Pietní místo bylo při odhalení doplněno hořícími svícemi, smutečním věncem a květinami.

Více souvisejících

střelba ve Fakultní nemocnici v Ostravě (10. 12. 2019) FN Ostrava Ostrava Policie ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy