Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Akce se zúčastnily stovky policistů. Podívejte se na místo, kde byl dopaden střelec z nemocnice

Policejní vyšetřování na místě mezi Děhylovem a Třebovicemi, kde se zastřelil pachatel střelby ve Fakultní nemocnici v Ostravě Porubě. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostrava - Muž, který zabíjel v ostravské fakultní nemocnici, se střelil do hlavy ještě před dopadením policií. Šlo o 42letého Ctirada V. z Opavska, zbraň neměl legálně. Oběťmi jsou pacienti traumatologické ambulance z nemocniční polikliniky, nejsou mezi nimi děti. Policie pachatele dopadla v Děhylově na Opavsku, akce se účastnilo několik set policistů a dva vrtulníky zásahové služby.
  16:19

Ctirad V. zabil šest lidí a tři zranil. Z nich jsou dva zraněni těžce a jeden lehce. Ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř řekl, že jeden ze dvou těžce zraněných je v kritickém stavu.

Policejní vyšetřování na místě mezi Děhylovem a Třebovicemi, kde se zastřelil...
Podezřelý ze střelby, po kterém momentálně pátrá policie.

Policie pracuje na identifikaci obětí a zjišťuje, co pachatele ke střelbě vedlo. Střelba trvala několik sekund. „Přišel a vykonal své dílo,“ dodal ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Komplice neměl.

Pachatel po střelbě z nemocnice utekl. „Pachatel opustil nemocnici v době příjezdu policie,“ uvedl Kužel. Policie ho dopadla v Děhylově na Opavsku, akce se účastnilo několik set policistů a dva vrtulníky zásahové služby. „Pravděpodobně tím, že pachatel viděl, že se nad ním vznáší vrtulník policie, použil zbraň proti sobě,“ řekl Kužel novinářům.

Podle zpravodaje ČTK na místě střežilo místo po zásahu několik policejních vozů, které stály na příjezdových cestách a u železniční trati. Přibližně okolo 14:15 odvezl střelcovo auto odtahový vůz. Poté se z místa stáhly i policejní jednotky.

Střelec nebyl držitelem legální zbraně a měl trestní minulost. „Měl tři záznamy za násilnou a drobnou majetkovou trestní činnost,“ uvedl policejní ředitel. U násilné činnosti šlo o drobnou potyčku, upřesnil.

„Dopadli jsme pachatele střelby. Dvaačtyřicetiletý muž se před zásahem policie střelil do hlavy, je mrtev. Děkujeme veřejnosti za součinnost a pomoc při pátraní,“ uvedla policie na twitteru. Již dříve zveřejnila fotografii pravděpodobného pachatele, značku a SPZ vozidla, v němž se muž pohyboval.

Ministr vnitra Jan Hamáček dodal, že pachatel se pokusil o sebevraždu. Nezemřel ihned, zraněním podlehl po půlhodinové resuscitaci. Ministr ocenil práci policistů, pracovali podle něj excelentně. Na místě tragedie byli za tři minuty a střelce našli za tři hodiny.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...