Mezi oběťmi útoku v Ostravě jsou příslušníci Vězeňské služby

Mezi šesti oběťmi dnešní střelby v ostravské fakultní nemocnici jsou dva příslušníci Vězeňské služby. Informaci zveřejnil v tiskové zprávě mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Mluvčí bezpečnostního sboru Petra Kučerová ČTK řekla, že příslušníci nebyli při útoku ve službě a lékaře navštívili v době svého volna.

Dvaačtyřicetiletý pachatel střílel nelegálně drženou zbraní po pacientech v čekárně traumatologické ambulance. Šest jich zastřelil a další tři zranil. "Je to pro nás nesmírně zarmucující zpráva," uvedla Kučerová s tím, že o dalším postupu včetně případného vyhlášení sbírky pro pozůstalé rozhodne vedení sboru ve středu.

Ministryně Marie Benešová (za ANO) vyjádřila všem pozůstalým po obětech soustrast. "Přála bych si, abychom teď všichni mysleli na rodiny všech obětí, které přišly o své blízké během adventu. A abychom právě adventní čas využili ke zklidnění rozjitřených nálad, které často rozdělují naši společnost, a myšlenky směřovali k podstatným věcem v životě," vzkázala.

Vězeňská služba přišla o jednoho člena už letos v květnu při nehodě na Pražském okruhu. Eskortní autobus, v němž cestovalo devět odsouzených a deset příslušníků bezpečnostního sboru, úplně shořel. Třiadvacetiletý dozorce při srážce zemřel, dalších 14 lidí se zranilo a vznikla mnohamilionová škoda. Vězeňská služba pak pro rodinu zemřelého vybrala ve veřejné sbírce půl milionu korun.

Související

Daniel Naivert Rozhovor

Kdyby personál nebyl cvičen, vrah by v Ostravě zabil více lidí. Nemocnice je teď bezpečnější, říká Naivert

ROZHOVOR – Je přesvědčený, že pokud by personál Fakultní nemocnice Ostrava loni v létě neabsolvoval bezpečnostní prevenci, potom by si střelba vraha Ctirada Vitáska, od jehož útoku uplynul rok, vyžádala více obětí na životech i zraněných. Vedoucí Odboru vnitřní bezpečnosti a krizového řízení v tamním zařízení Daniel Naivert tvrdí, že právě díky cvičení si zaměstnanci při ataku počínali tak profesionálně. „Ve vypjaté chvíli nezazmatkovali. Vzpomněli si, že se mají schovat, uzamknout a přes mobil podat kolegům zprávu o probíhajícím dramatu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Daniel Naivert.
Fakultní nemocnici v Ostravě

Památník u FN Ostrava připomíná oběti loňské tragické střelby

Před budovou polikliniky Fakultní nemocnice Ostrava byl dnes odhalen památník obětem loňské tragické střelby, při níž přišlo o život sedm lidí a další dva byli vážně zraněni. Umělecká plastika evokující černou díru neboli mrtvé slunce je dílem ostravského sochaře Lukáše Dvorského. Pietní místo bylo při odhalení doplněno hořícími svícemi, smutečním věncem a květinami.

Více souvisejících

střelba ve Fakultní nemocnici v Ostravě (10. 12. 2019) vězeňská služba

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy