InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ladislav Zrůst: Nejsilnější zážitek? Když posloucháte českou hymnu v zahraničí

Basketbalový trenér Ladislav Zrůst. , Autor: Josef Janda

Basketbalový trenér Ladislav Zrůst.     Autor: Josef Janda

BOROTÍN - Učitel Ladislav Zrůst působil jako basketbalový trenér na ZŠ a MŠ Borotín od roku 2001. V letošním roce tak na jaře uzavřel bohatou osmnáctiletou trenérskou kariéru a rozhodl se s borotínským basketbalem rozloučit. Jeho trenérskýma rukama prošlo více než 300 dětí. Hráli v mládežnických kategoriích od U10 až po nejstarší U17. V rozhovoru pro Týdeník Táborsko zavzpomínal Ladislav Zrůst na své nesnadné začátky na škole v Borotíně, kde trénoval nejprve fotbalové dorostence. Postupem času vytvořil velice silnou mládežnickou basketbalovou generaci a předvedl dětem v Borotíně i české basketbalové hvězdy. Ladislav Zrůst přiblížil v rozhovoru také nejsilnější zážitky s borotínským basketbalem a prozradil recept na úspěšné trénování. V čem byla hra jeho družstev odlišná od soupeřů? Zatoužil někdy trénovat dospělý basketbal na vysoké úrovni? Začne mu basketbal chybět? Na závěr okomentuje Ladislav Zrůst také úspěšné vystoupení české mužské reprezentace na mistrovství světa v basketbalu.

 

V jakém stavu byl borotínský basketbal, když jste přišel do Borotína v roce 2001 trénovat?

Čekala mě práce od samého začátku. Řekl bych, že o basketu nikdo nevěděl, jak funguje. Dříve jsem trénoval v Líbeznicích nedaleko Prahy, kde jsem učil dříve. Poté jsem přišel s nabídkou basketbalu do Borotína a pan starosta mě přesvědčoval, abych se věnoval tenisu. Začínal jsem u fotbalu, protože po dvou kolech neměl dorostence kdo trénovat. Soutěž jsem s nimi vyhrál a postoupili jsme do kraje. Chtěl jsem se ale věnovat basketbalu. Po dobu jednoho roku jsem trénoval fotbal i basketbal zároveň.

Vyšla vám škola s basketbalem vstříc?

Tehdy působila jako ředitelka Leona Jelínková, která mi věřila, a moc mi pomohla. Nikdo moc nevěřil, že se basket v Borotíně ujme. Říkal jsem, že do dvou let budeme na špičce a do dvou let jsme tam byli. Začátky byly samozřejmě těžké, dlouho nás vnímali jako vesnický klub. Když jsme hráli v Táboře, skandovali...

Celý rozhovor s Ladislavem Zrůstem čtěte ve středečním tištěném Týdeníku Táborsko.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace