USA, Kanada a Mexiko se dohodly na nové obchodní smlouvě. ‚Je lepší než Trumpův návrh,‘ tvrdí Pelosiová

Spojené státy, Kanada a Mexiko se dohodly na upravené podobě nové severoamerické dohody o volném obchodu. Oznámil to v úterý podle agentury Reuters mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Tento článek je více než rok starý.

Mexiko/Washington (Aktualizováno: 18:39 10. 12. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky (zleva) Kanady, Mexika a USA - zemí dříve sdružených obchodní dohodou NAFTA

Vlajky (zleva) Kanady, Mexika a USA - zemí dříve sdružených obchodní dohodou NAFTA | Foto: Edgard Garrido | Zdroj: Reuters

Upravená dohoda má podporu Bílého domu i amerických demokratů, kteří mají většinu ve Sněmovně reprezentantů USA a kteří požadovali změny oproti původní podobě smlouvy sjednané administrativou amerického prezidenta Donalda Trumpa v loňském roce. Podle Trumpa je dohoda nyní pro Spojené státy „skvělá“.

Splněný Trumpův slib. Severoamerická dohoda o volném obchodu mění pravidla i název

Číst článek

Dohodu ještě musejí schválit zákonodárci všech tří zúčastněných zemí. Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová v úterý uvedla, že upravená dohoda je nesrovnatelně lepší než návrh Trumpovy administrativy z loňského roku. Dodala, že úpravy zahrnují například přísnější pravidla pro trh práce a ochranu životního prostředí.

Trump sám v úterý uvedl, že nová obchodní dohoda bude pro Spojené státy „skvělá“. „Bude to nejlepší a nejdůležitější obchodní dohoda, jakou kdy USA uzavřely,“ prohlásil. „Konečně skončí naše nejhorší obchodní dohoda, NAFTA,“ dodal prezident.

Smlouva s označením Dohoda USA – Mexiko – Kanada (USMCA) má nahradit právě Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), která vstoupila v platnost v roce 1994.

America’s great USMCA Trade Bill is looking good. It will be the best and most important trade deal ever made by the USA. Good for everybody - Farmers, Manufacturers, Energy, Unions - tremendous support. Importantly, we will finally end our Country’s worst Trade Deal, NAFTA!

15:32 – 10. 12. 2019

10248 52860

Změna dohody NAFTA byla jedním z klíčových Trumpových volebních slibů. Nynější americký prezident ji opakovaně označoval za „katastrofu“ pro americké průmyslové podniky a vinil ji z rozsáhlého odlivu pracovních míst ze Spojených států do Mexika.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme