Juventus bude kopat i v esportu. Profesionální herní tým slavného italského klubu představil Pavel Nedvěd

juventus-esport

Foto: Juventus

Nový esportový tým Juventusu spolu s viceprezidentem klubu Pavlem Nedvědem

0Zobrazit komentáře

Profesionálním herním světem tento týden otřásla dánská skupina Astralis, která má pod sebou hned několik úspěšných esportových týmů a rozhodla se vstoupit na burzu. Jde totiž o vůbec první společnost, která své akcie začala nabízet veřejně, a přitom je primárně propojena s esporty.

Na kodaňském Nasdaqu Astralis získal valuaci kolem půl miliardy dánských korun (1,7 miliardy českých korun) a zájem desítek velkých investorů, kteří přislíbili ještě před startem obchodování podstatné prostředky. A nyní se s Astralisem propojuje výrazný hráč ze světa tradičních sportů.

Jde o známý fotbalový klub Juventus, ve kterém působí jako viceprezident bývalý český fotbalista Pavel Nedvěd. Právě držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy z roku 2003 se objevil po boku tří nových tváří, které zformují esportový tým ve fotbalovém simulátoru Pro Evolution Soccer (PES) a zúčastní se už v příštím týdnu prvního velkého mezinárodního turnaje eFootball.Pro, jenž otevře své brány v Barceloně.

juventus-esport2

Foto: Juventus

Trio nového esportového týmu Juventusu

Vedle Juventusu se turnaje zúčastní také esportové kluby anglických Manchesteru United a Arsenalu nebo německého Bayernu Mnichov a chybět nebude ani domácí Barcelona. Skupina Astralis pak bude mít nad italským esportovým týmem, jehož součástí jsou Ettore Giannuzzi, Luca Tubelli a Renzo Lodeserto, především operativní kontrolu.

„Vstup do světa esportu nám dává nejen příležitost zasáhnout nové široké publikum, ale také ukázat, že si Juventus uvědomuje evoluci na poli zábavy a zájmu veřejnosti,“ říká zástupce Juventusu Giorgio Ricci a zároveň zmiňuje, že mimo výše zmíněné ligy, která bude od prosince trvat až do poloviny dubna příštího roku, se Juventus zúčastní také dalších turnajů v elektronických sportech, včetně soutěže eSerie A TIM, která vzniká po boku slavnější fotbalové Serie A.

Ochota nejznámějších fotbalových týmů vstoupit do zcela nového odvětví je znakem toho, že už nelze brát esport jako nějakou postranní zábavu, ale o novodobý fenomén, který sledují po celém světě stovky milionů diváků a který dokáže vyprodat stadiony podobně, jako to dokáží tradiční sporty. A i v esportu se točí stále větší množství peněz, protože do něj vstupuje více a více firem.

astralis-min

Foto: Starladder

Dánský tým Astralis si hraním hry CS:GO vydělal už 7,7 milionu dolarů

V Česku se investicím do esportu v poslední době věnuje Petr Andrýsek nebo jeden z nejbohatších Čechů Daniel Křetínský a vlastní turnaj pořádal Jirka Král. Podobně jako Juventus zakládají vlastní esportové týmy i největší tuzemské fotbalové kluby, mezi kterými nechybí například Sparta, kterou vlastní zmíněný Daniel Křetínský.

„Astralis je pionýrem esportu a náš přístup k optimalizaci výkonu na všech úrovních ovlivnil celé odvětví. Už jsme dokázali předvést výsledky na dlouhodobé úrovni a je přirozeným vývojem, že se chceme pouštět i do byznysových spoluprací, jako je ta s Juventusem,“ doplňuje co-CEO Astralisu Anders Hørsholt.

seestadt-aspern-min

Přečtěte si takéVídeň buduje na zelené louce čtvrť pro 20 tisíc lidí. Jde o laboratoř chytrých technologií i moderního plánováníVídeň buduje na zelené louce čtvrť pro 20 tisíc lidí. Jde o laboratoř chytrých technologií i moderního plánování

Důkazem úspěchu na tomto poli může být i známý streamer Tyler „Ninja“ Blevins, který ve svých 28 letech vydělává na esportu miliony až desítky milionů dolarů ročně a spolupracuje s předními značkami včetně Red Bullu nebo Adidasu. Byť nehraje přímo fotbal, ale Fortnite, princip celého byznysu je v základu podobný. Vedle samotných turnajů totiž hráči mohou využívat právě streaming a spolupráci se značkami, které do fenoménu vnáší čím dál více prostředků.

Trh s esportem dosáhl v minulém roce zhruba 865 milionů dolarů a podle dosavadního vývoje se zdá, že by do dvou let mohl narůst až na 1,8 miliardy dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym