Lhář! Daně, naše daně! Konec vlády jedné straky! Minář se svým zástupcem křičeli na Václaváku

10.12.2019 19:13

Spolek Milion chvilek pro demokracii odstartoval v úterý večer na Václavském náměstí sérii protestů volajících po odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Na akci dorazilo podle organizátorů kolem 60 tisíc lidí. K demonstrantům tradičně promluvil předseda spolku Mikuláš Minář, který má v plánu na další demonstraci 17. prosince pozvat i zástupce demokratických stran, od kterých chce znát jasnou odpověď a vize, jak vyřeší problémy, které naší zemi zatěžují.

Lhář! Daně, naše daně! Konec vlády jedné straky! Minář se svým zástupcem křičeli na Václaváku
Foto: Screen ČT24
Popisek: Benjamin Roll a Mikuláš Minář na Václavském náměstí

Protest oficiálně začal na Václavském náměstí v 18 hodin. Milion chvilek dnes půlhodinovým programem na Václavském náměstí a následným pochodem centrem Prahy na hlavní nádraží vyzval Babiše k odstoupení z funkce předsedy vlády. Aktivisté původně plánovali protesty na leden, svolali je dříve kvůli vývoji kolem auditní zprávy Evropské komise, týkající se premiéra, a obnovení jeho trestního stíhání v kauze Čapí hnído.

Účastníci demonstrace uposlechli výzvu organizátorů udělat co největší rámus a vybavili se píšťalkami, trubkami a bubínky. S sebou si přinesli například transparenty s nápisy jako „Všetci kradnú, iba já čerpám“, „Na vši patří petrolka, na Babiše kriminál“, či „Konec vlády jedné straky“.

S úvodním slovem před publikem vystoupil tradičně předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. „Není to ani měsíc, co jsme společně zaplnili Letenskou pláň, kde jsme představili novou pozitivní výzvu, jejíž bod jedna zní, že chceme mít politiky, kteří nelžou, nekradou a nejsou ve střetu zájmů. To není případ našeho předsedy vlády Andreje Babiše,“ uvedl Minář.

„Velice náš štve, že jsme tu předčasně, ačkoli premiér Babiš říká, že je křišťálově čistý a poslední dva roky nevlastní Agrofert, prokázalo se, že nás dva a půl roku vodí za nos a účelově lže,“ burcoval dál aktivista Minář přítomné. Doplnil, že jej velice těší, že novou výzvu už podepsalo za první tři týdny 210 tisíc lidí, a vybídl, aby se do ní připojili další.

Následně dodal, že se ukazuje, že protesty mají obrovský smysl a nejspíše pomohly předejít mnohému. „Díky nám všem nebyl možná odvolán nejvyšší státní zástupce, kdoví, jak by to bylo, kdybychom se nescházeli. Kdoví, jak by to bylo s veřejnými médii, jestli by z nich nebyla hlásná trouba vlády,“ zdůraznil.

Poukázal i na to, že přestože prezident Miloš Zeman přislíbil premiéru Babišovi abolici v případě, že bude trestně stíhán, ji zřejmě díky veřejnému tlaku neudělil.

Místopředseda spolku Benjamin Roll poukázal na Babišův střet zájmů. „Premiér už je daleko za čarou,“ reagoval na audit Evropské komise, jenž podle jeho slov potvrdil, že Babiš ovládá Agrofert, a tak nelegálně čerpá dotace. „Babiš nám lhal, dále se vymlouvá a mlží. Vysává naši zemi a zneužívá náš stát a státní správu ve svůj prospěch,“ převzal si slovo zpět Minář.

Reakci Ministerstva pro místní rozvoj v této záležitosti pak Roll označil za skandální. „Kryje Babiše, nehájí zájem občanů ani státu. Náš stát se opravdu stává firmou jednoho muže,“ doplnil.

Minář pak na demonstraci shrnul do tří bodů své požadavky:

 

  1. Demisi premiéra Andreje Babiše

  2. Konec veřejných peněz pro Agrofert

  3. Premiér Andrej Babiš vrátí peníze, které mu nepatří

 

Ke třetímu bodu Benjamin Roll doplnil, že audit Evropské komise potvrdil, že Babiš neoprávněně načerpal půl miliardy korun. Spolek tak požaduje zastavení státních zakázek a dotací pro Agrofert. „V tuto chvíli za něj tyto peníze platíme my ze svých daní! Musí vrátit, co mu nepatří, a přestat si nás brát jako rukojmí. Česká republika není jeho firma!“ zdůraznil, načež dav začal skandovat „Nejsme Agrofert!". Milion chvilek 

Závěrem Minář oznámil konání další demonstrace na Václavském náměstí, které připadá na úterý 17. prosince. Očekává, že na ni vystoupí i zástupci opozičních stran. „Je třeba i kvalitní a konstruktivní politická práce opozičních stran. Na Václavské náměstí pozveme i zástupce demokratických stran, aby nám před koncem roku jasně řekli, jak vyřeší největší problémy České republiky, jakou mají vizi a zda dovedou na důležitých věcech spolupracovat, a ne se hádat,“ dodal na závěr svého projevu předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…