Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Expert: Zásah v Ostravě byl hbitý. Nejhorší je, když se lidé při útocích chovají sobecky

Vizualizace evakuace metra linky D, konkrétně stanice Pankrác. Model byl zhotoven pro Dopravní podnik hl. m. Prahy a vychází z podkladů firmy Metroprojekt Praha. Foto: archiv Tomáše Apeltauera
Vizualizace evakuace metra linky D, konkrétně stanice Pankrác. Model byl zhotoven pro Dopravní podnik hl. m. Prahy a vychází z podkladů firmy Metroprojekt Praha. Foto: archiv Tomáše Apeltauera

Riziko útoků podobných střelbě v ostravské nemocnici nelze snížit na nulu, je ale důležité zaměřit se na bezpečnost budov. Evakuační plány dnes myslí hlavně na požáry, upozorňuje v rozhovoru pro Deník N Tomáš Apeltauer z Vysokého učení technického v Brně, který se zaměřuje na zlepšení bezpečnosti ohrožených budov. Například hlavního nádraží v Praze nebo škol.

Jak hodnotíte postup bezpečnostních složek po střelbě v ostravské nemocnici?

S množstvím informací, které nyní máme, nejsem s to se vyjádřit obecně k postupům provedeným na místě, například k práci policie.

Se SŽDC (Správa železniční dopravní cesty, pozn. red.) shodou okolností v těchto dnech dokončujeme projekt, kde modelujeme evakuaci z hlavního nádraží v Praze, kde zohledňujeme různé scénáře, které se ani tak netýkají požární bezpečnosti jako spíš útoku ze strany psychicky narušeného jedince. Ať už střelce, nebo někoho, kdo nastražil výbušné zařízení.

V tom okamžiku totiž bude evakuace z objektu vypadat úplně jinak než při požáru. Musíte například zavřít polovinu únikových východů, protože jste před nimi identifikovali střelce nebo tam našli výbušné zařízení. Evakuace bude podstatně obtížnější, je třeba ji lépe organizovat.

Někde vám velmi pravděpodobně budou vznikat vypjaté situace, protože lidé budou nervózní. Na to je třeba se připravit. A je velmi žádoucí připravit se předem a podívat se na to, co se bude dít v takové situaci. A zamyslet se třeba nad budoucími stavebními úpravami nebo investicemi do dalšího vybavení.

Snímek z videomodelu evakuace cestujících na hlavním vlakovém nádraží v Praze. Foto: SŽDC a VUT v Brně

V čem se tedy většinou liší evakuace při požáru od evakuace kvůli ohrožení střelcem?

Dnes jsou objekty velmi dobře chráněné z hlediska požární bezpečnosti. Ta je v Česku na velmi vysoké úrovni, máme velmi robustní systém požární ochrany. Nicméně všechny takové postupy předpokládají, že jde o evakuaci v případě požáru: tedy že budou k dispozici všechny východy, bude fungovat nouzový odtah zplodin hoření, elektronické požární zabezpečení.

Nicméně když jde o hrozbu ze strany člověka, motivací útočníka velmi často bývá, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Střelba v ostravské nemocnici

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější