TOPlist

Oppo vytřelo zrak konkurenci: má telefon bez tlačítek a s foťákem ukrytým pod displejem

Oppo 6

V letošním roce se hojně spekulovalo o tom, který z výrobců jako první ukáže technologii selfie kamery, která bude ukrytá pod displejem. Tohle prvenství nakonec získala společnost Oppo, která na akci pro vybrané zahraniční novináře odprezentovala prototyp smartphonu s touto technologií.

Oppo
Prototyp smartphonu Oppo, který má selfie fotoaparát ukrytý pod displejem

Prototyp je zajímavý také díky tomu, že se na něm nenacházejí žádná tlačítka ani konektory. Přísun energie je řešen výhradně skrze 30W bezdrátové nabíjení. Podle redaktora serveru GSMarena.com, který měl telefon možnost krátce vyzkoušet, se zatím technologie s poddisplejovým fotoaparátem nachází v rané fázi vývoje.

Když se například na displeji zobrazují světlejší barvy, modul fotoaparátu pod nimi nepatrně prosvítá (je vidět čtvercový obrys). Pokud se ale zobrazují tmavší odstíny či černá, není fotoaparát pod zobrazovacím panelem nijak viditelný.

U testovaného prototypu navíc na senzor fotoaparátu dopadá o 50 procent méně světla, než by tomu bylo při zachování klasického designu. Výrobce má tedy ještě co vylepšovat, ale vše nasvědčuje tomu, že telefony s fotoaparátem umístěným pod displejem by se příští rok mohly stát realitou.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku