Hlavní obsah

Orbán má zálusk na dohled nad divadly

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Zákon utužující státní dohled nad divadly, který připravuje vláda maďarského premiéra Viktora Orbána (FIDESZ), vyvolává v zemi napětí. Proti novele v pondělí v Budapešti demonstrovaly tisíce lidí.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Viktor Orbán

Článek

Návrh mimo jiné počítá se vznikem takzvané Národní kulturní rady, jež by stanovila priority a směry, které je potřeba v maďarské kultuře dodržovat.

Vláda by měla schvalovat jmenování nejen ředitelů, ale i režisérů těch divadel, na jejichž financování se podílí stát. „Základním požadavkem je, aby činnosti, které spadají pod tento zákon, aktivně hájily zájmy národního blaha,“ uvádí návrh zákona.

Nemyslela jsem si, že po třiceti letech života v demokracii se budu cítit omezována vládní mocí stejně jako tehdy
herečka Judit Pogányová

„Vláda by tím získala obrovský vliv nad fungováním divadel,“ upozornil server 444.hu. Kritici apelují, že plánovaná opatření by mohla podkopat nezávislost divadel a potlačit uměleckou svobodu. „Vládní návrh zákona porušuje autonomii divadel. Vláda by podle návrhu mohla jmenovat ředitele divadel,“ upozornili organizátoři protestu. „Politika nemůže zasahovat do života divadel. Jmenování ředitelů divadel nemůže být předmětem mocenských her,“ dodali organizátoři akce. Na protestu vystoupila řada ředitelů divadel a herců.

Umělci na politickém vodítku

Řečníci upozornili, že podle připravovaného zákona, pokud některé divadlo nebude souhlasit s jmenováním nového ředitele, nebude dostávat peníze. „V případě nezávislých divadel by to znamenalo jejich zánik,“ zdůraznil nově zvolený liberální primátor Budapešti Gergely Karácsony. „Vládní návrh porušuje uměleckou autonomii a odstraní kulturní rozmanitost. Znamenalo by to, že umělci by byli drženi na politickém vodítku,“ dodal. Primátor konstatoval, že vládní návrh nebyl konzultován s vedením hlavního města.

Herečka Judit Pogányová připomněla, že se herectví věnovala už za minulého režimu. „Nemyslela jsem si, že po třiceti letech života v demokracii se budu cítit omezována vládní mocí stejně jako tehdy,“ uvedla. Herec Pál Mácsai zdůraznil, že návrh zákona byl připravovaný tajně bez konzultace s kulturní obcí. „Protestovat proti takto připravovanému zákonu je věcí profesionální cti a věcí svědomí,“ konstatoval Mácsai.

Sexuální skandál jako argument

Vláda připravované změny hájí poukazem na nedávný skandál se sexuálním obtěžováním v budapešťském Divadle Józsefa Katony. Provládní server origo.hu tvrdí, že vedení divadla se snažilo celý problém zamést pod koberec. „Právě kvůli sexuálnímu skandálu režiséra zdejšího divadla Pétera Gothára (72) dochází ke změně financování divadel. Vláda nechce financovat divadla, které se pokoušejí zatajit s největší pravděpodobností trestný čin,“ uvedl server. Origo.hu konstatuje, že Divadlo Józsefa Katony dostalo letos od vlády dotaci ve výši 400 milionů forintů (téměř 31 milionů korun).

Maďarsko se nezúčastní Eurovize, podle médií ji považuje za příliš gay

Kultura

Server ripost.hu uvedl, že režisér Gothár měl opakovaně sexuálně obtěžovat herečky. „Vedení divadla se pokusilo tuto aféra utajit,“ napsal web. Režisér měl herečky osahávat na intimních místech. „Herečky se mu v budově divadla snažily vyhýbat, jak to jen šlo,“ řekl webu zaměstnanec divadla, který nechtěl prozradit svou totožnost. „Na jedné zkoušce sahal režisér herečce na intimní partie, herečka ho udeřila do ruky, na což se režisér urazil a z jeho strany došlo i k fyzickému útoku,“ dodal zaměstnanec divadla.

Ředitel divadla Gábor Máté měl údajně sexuální skandály režiséra tajit a podle webu ripost.hu se vysmál herečkám, které si na chování režiséra stěžovaly. K sexuálnímu obtěžování hereček mělo prý docházet i v dalších divadlech v maďarském hlavním městě.

Orbánův kabinet už nicméně kvůli bouřlivé reakci na připravovanou novelu chystá určité ústupky, o nichž se veřejnost dozví na středečním projednávání zákona v maďarském parlamentu, napsal server 24.hu.

Reklama

Výběr článků

Načítám