Kouzelná trumpeta

10. prosince 2019 Hrajte, kapely!, Advent Autor: Kateřina Kovaříková

V pořadu Hrajte, kapely! uslyšíte speciální vydání, ve kterém budeme v našem hudebním archivu hledat koncertní, filmové a muzikálové melodie v podání dechových orchestrů. Nalaďte si Proglas ve čtvrtek 12. prosince 2019 v 16.55.

Dechová hudba Zlaťanka a její Trumpetové blues otevře pořad pro milovníky dechovky. Zazní píseň „Das lied vom tod“ z filmu Tenkrát na západě. Hrát bude dechová hudba Podhoranka, na trubku zahraje Jaroslav Konečný. Skladbu Badinerie Johanna Sebastiana Bacha uslyšíte v podání kapely Kumpánovy muzikanti a sólo si zahraje na trubku Vlado Kumpán. A když jsme u hudebních velikánů, nabídneme vám ještě k poslechu variace na tubu od Wolfganga Amadea Mozarta v provedení Stříbrňanky a jejich tubisty Luďka Kučery. Dechovou hudbu Stříbrňanka vystřídá Hudba Hradní stráže a Policie České republiky. Přednesou skladbu Antonína Dvořáka s názvem Humoreska. Věříme, že vás potěší také skladba Let čmeláka. Napsal ji Nikolaj Rimkij-Korsakov, ruský skladatel, uslyšíte jej v podání Moravěnky. Skladbu upravil a na trumpetu ji zahraje Jiří Tesařík. Nabídneme Trumpetovou parádu George Sticha v podání Podhoranky.

Pozveme vás na výlet do Brazílie. V pořadu Hrajte kapely! budeme hledat v repertoárech dechových orchestrů skladby světově známých skladatelů. Mezi ně se určitě řadí Ary Barroso, jeden z nejúspěšnějších brazilských skladatelů, klavírista a fotbalový komentátor. Poslechněte si Brazil v úpravě Miloslava Procházky. Hrají Vacenovjáci. Mezi velmi úspěšné skladby patří bezesporu také píseň Hello Dolly od autora jménem Jerry Herman. Skladbu nazpíval v roce 1963 slavný americký jazzový trumpetista a zpěvák Louis Armstrong. Vy si ji poslechněte v podání Boršičanky Antonína Koníčka. Na trubku hraje Pavel Skopal. Poté vám nabídneme k poslechu orchestrální slow s tématem písně z filmu Titanic. Hrát budou Žadovjáci, jako sólisté se představí na klarinet Ladislav Svoboda, na trumpetu Miroslav Surka.

Indiánská píseň lásky je populární skladba operety s názvem Rose Marie. Autor Rudolf Friml kdysi napsal, že je jednou z nejlepších, co kdy vytvořil. Zazpívá ji Dagmar Osičková za doprovodu dechové hudby Lácaranka. A přidáme ještě skladbu s neobvyklým názvem Niagara bolero. Napsal ji nizozemský hudebník a producent Riny Marty Schreijenberg. Jeho sólo pro trubku upravil Jiří PImek a nahráli Žadovjáci. Na trumpetu zahraje Petr Chytil. V roce 1956 byla zveřejněna píseň Maria z muzikálu WEst Side Story Leonarda Bernsteina. Vy ji uslyšíte v podání Lhoťanky a pozounisty Rostislava Koplíka.

R. A. Dvorský byl významný český hudební skladatel, kapelník, klavírista, zpěvák a herec. Věnoval skládání a mimo jiné napsal i píseň Pohádka o konvalinkách, která se v roce 1967 stala nejprodávanějším gramohitem. Vám píseň zazpívá Lenka Kuřátková za doprovodu Malé černé hudby. Pozveme vás na malý výlet do střední Ameriky s melodiemi kubánského skladatele a klavíristy Ernesta Lecuona. Složil více než šest stovek skladeb a byl vynikajícím pianistou. K poslechu vám nabídneme dvě ukázky z jeho tvorby: Siboney – orchestrální beat v podání Ištvánků a Třešňové květy v přednesu Vacenovjáků a Marka Bubeníčka na trubku.

Na závěr zazní píseň Sladké hlouposti od Carsona Parkse. Vám ji dnes zazpívá Olga Baričičová za doprovodu dechové hudby Žadovjáci. Po ní se ještě zaposlouchejte do směsi slow-rocků skladatele Miloslava Procházky. Hrát bude dechová hudba Miločanka.

Pořad pro vás připravila Helena Hájková.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!