Proč ho volíte? Chvilkaři se odebrali stěžovat na nádraží, tam agitovali mezi cestujícími

10.12.2019 20:36

Spolek Milion chvilek pro demokracii v úterý půlhodinovým programem na Václavském náměstí a následným pochodem centrem Prahy na hlavní nádraží vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) k odstoupení z funkce předsedy vlády. Požaduje zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert a chce zároveň, aby Babiš vrátil peníze, které určila auditní zpráva Evropské komise. Předseda spolku Mikuláš Minář má v plánu na další demonstraci pozvat i zástupce demokratických stran, od kterých chce znát jasnou odpověď, jak vyřeší současné problémy.

Proč ho volíte? Chvilkaři se odebrali stěžovat na nádraží, tam agitovali mezi cestujícími
Foto: Screen ČT24
Popisek: Benjamin Roll a Mikuláš Minář na Václavském náměstí

Protest oficiálně začal na Václavském náměstí v 18 hodin. Aktivisté původně plánovali protesty na leden, svolali je dříve kvůli vývoji kolem auditní zprávy Evropské komise, týkající se premiéra, a obnovení jeho trestního stíhání v kauze Čapí hnído. Na akci dorazilo podle organizátorů kolem 60 tisíc lidí. Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka se dnešní části demonstrace na Václavském náměstí zúčastnilo 45 000 až 50 000 lidí.

Anketa

Jak reagovat na střelbu v nemocnici v Ostravě?

hlasovalo: 15423 lidí

Účastníci demonstrace uposlechli výzvu organizátorů udělat co největší rámus a vybavili se píšťalkami a trubkami. S sebou si přinesli například i transparenty s nápisy jako „Všetci kradnú, iba já čerpám“, „Na vši patří petrolka, na Babiše kriminál“, či „Konec vlády jedné straky“.

Na úvod místopředseda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll poprosil účastníky, aby minutou ticha uctili oběti úterní střelby v ostravské fakultní nemocnici. Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska, který před dopadením spáchal sebevraždu, zde zastřelil šest lidí. „Jsme otřeseni tím, co se stalo dnes ráno ve Fakultní nemocnici Ostrava,“ dodal.

K demonstrantům tradičně promluvil i předseda spolku Mikuláš Minář, který má v plánu na další demonstraci 17. prosince pozvat i zástupce demokratických stran, od kterých chce znát jasnou odpověď a vize, jak vyřeší problémy, které naši zemi zatěžují.

„Velice náš štve, že jsme tu předčasně, ačkoli premiér Babiš říká, že je křišťálově čistý a poslední dva roky nevlastní Agrofert, prokázalo se, že nás vodí za nos a účelově lže,“ burcoval dál aktivista Minář přítomné. Doplnil, že jej velice těší, že novou výzvu už podepsalo za první tři týdny 210 tisíc lidí, a vybídl, aby se do ní připojili další.

Následně dodal, že se ukazuje, že protesty mají obrovský smysl a nejspíše pomohly předejít mnohému. „Díky nám všem nebyl možná odvolán nejvyšší státní zástupce, kdoví, jak by to bylo, kdybychom se nescházeli. Kdoví, jak by to bylo s veřejnými médii, jestli by z nich nebyla hlásná trouba vlády,“ zdůraznil.

Poukázal i na to, že přestože prezident Miloš Zeman přislíbil premiéru Babišovi abolici v případě, že bude trestně stihán, ji zřejmě díky veřejnému tlaku neudělil.

Místopředseda spolku Benjamin Roll se pak zaměřil na Babišův střet zájmů. „Premiér už je daleko za čarou,“ reagoval na audit Evropské komise, jenž podle jeho slov potvrdil, že Babiš ovládá Agrofert, a tak nelegálně čerpá dotace. „Babiš nám lhal, dále se vymlouvá a mlží. Vysává naši zemi a zneužívá náš stát a státní správu ve svůj prospěch,“ převzal si slov zpět Minář.

Reakci Ministerstva pro místní rozvoj v této záležitosti pak Roll označil za skandální. „Kryje Babiše, nehájí zájem občanů ani státu. Náš stát se opravdu stává firmou jednoho muže,“ doplnil.

Minář pak na demonstraci shrnul do tří bodů své požadavky:

 

  1. Demisi premiéra Andreje Babiše

  2. Konec veřejných peněz pro Agrofert

  3. Premiér Andrej Babiš vrátí peníze, které mu nepatří

Ke třetímu bodu Benjamin Roll doplnil, že audit Evropské komise potvrdil, že Babiš neoprávněně načerpal půl miliardy korun. „V tuto chvíli za něj tyto peníze platíme my ze svých daní! Musí vrátit, co mu nepatří, a přestat si nás brát jako rukojmí. Česká republika není jeho firma!“ zdůraznil.

Na Václavském náměstí poté vystoupil David Ondráčka, ředitel Transparency International, která v roce 2018 podala podněty do Bruselu, na jejichž základě byly provedeny audity o střetu zájmů. Premiér Babiš o Transparency International již několikrát hovořil jako o zkorumpované neziskovce. Nebo také bývalý zaměstnanec Státního fondu životního prostředí Leo Steiner. Na závěr si účastníci protestu zazpívali státní hymnu.

Následně se lidé vydali na pochod ulicemi Na Příkopě, Hybernská a Opletalova na hlavní nádraží. Minář vyzval, aby účastníci byli slyšet a kreslili křídami po chodnících. Lidé v průvodu tak psali na silnice hesla jako „Demisi“ nebo „Odstup“. Jakmile průvod dorazil před budovu nádraží, minutu zněla siréna. Účastníci při ní nad hlavami drželi letáky s nápisem „Demisi“.

Poté se demonstranti přesunuli do hlavní haly nádraží. Dobrovolníci Milionu chvilek do ní pustili pouze tolik lidí, aby nebyl omezen provoz. Lidé, kteří se do haly dostali, rozdávali letáky, podle Mináře jich v Opletalově ulici bylo připraveno 350 000. Pro účastníky protestu, kteří budou na hlavním nádraží letáky rozdávat, akce skončila ve 20:00.

Minář vyzval lidi, aby nevyvolávali agresi a případné problémy s „provokatéry“ hlásili policii či dobrovolníkům. Demonstrantům kladl na srdce, aby se usmívali, nikomu nic nenutili a nechodili na nástupiště.

Živé záběry televize DVTV z Hlavního nádraží ukázaly, že demonstranty někteří starší cestující využili ke konzultacím, z jakého nástupiště odjíždí jejich vlak. Účastníci akce rozdávali letáky s nápisem „Demisi“ a skandovali různá hesla. Lehce bizarním momentem bylo v tomto směru skandování „Proč ho volíte“ na skupinu zahraničních turistů.

Demonstrace budou pokračovat i příští týden. Kromě dnes avizované na Václavském náměstí 17. prosince, proběhnou například 16. prosince protestní akce po celé republice kromě Prahy a krajských měst a 19. prosince se naopak uskuteční demonstrace pouze v krajských městech kromě Prahy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…