Hlavní obsah

Fenomén Angry Birds začal dobývat svět her před deseti lety

– Helsinky

Elektronická hra Angry Birds (Naštvaní ptáci), určená především pro chytré telefony a tablety, si za desetiletí své existence našla řadu příznivců. První verzi této hry zveřejnila finská společnost Rovio Entertainment 10. prosince 2009. Značka Angry Birds poté expandovala i do dalších oblastí, včetně například hraček, oděvů nebo animovaného filmu a seriálu.

Upoutávka na hru Angry Birds Transformers

 
Článek

Tvůrci ze společnosti Rovio přicházeli v uplynulé dekádě s novými díly pravidelně. Základní děj je ale vždy stejný. Zástupci ptačí říše jsou naštvaní, protože jim představitelé vepřového království ukradli vajíčka a chtějí si je udělat k večeři.

Cílem je nasměrovat ptáčky tak, aby „pozabíjeli“ všechna prasata. Ve hře se přitom objevují zástupci různých čeledí, přičemž každý má jiné přednosti. V některých dílech jsou hrdinové dokonce vybaveni různými zbraněmi, jako jsou hvězdné meče či pistole s laserovými paprsky.

Tvůrci Angry Birds se pochlubili vyšším ziskem. Potřebují ale nové hry

Hry a herní systémy
Foto: mif, Novinky

Ukázka ze hry Angry Birds

Původně byla hra vyvinuta pro zařízení s operačním systémem iOS od společnosti Apple, následně i pro Android od Googlu a Symbian od Nokie. Později vznikly také verze pro herní konzole a osobní počítače.

V roce 2009, po představení hry Angry Birds, zažila firma Rovio prudký růst. V roce 2015 ale přišel propad do provozní ztráty a propuštění třetiny zaměstnanců. Příčinou byl růst konkurence.

V roce 2016 se firmě podařilo zotavit díky filmu ve formátu 3D s názvem Angry Birds ve filmu. Předloni Rovio zvýšila tržby o 55 procent na 297 milionů eur (zhruba 7,5 miliardy korun), ve stejném roce vstoupila i na burzu. Letos pak vyšel nový film  Angry Birds ve filmu 2.

Angry Birds ve filmu 2Video: Falcon

Foto: Rovio

Angry Birds Star Wars 2

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám