Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


RYTEC KAMEJÍ – strhující balada o lásce mezi nebem a zemí

10.12.2019   Stanislav Polauf   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

RYTEC KAMEJÍ – strhující balada o lásce mezi nebem a zemíNová kniha spisovatele a filmového režiséra Ivana Fíly, kterou na knižní trh uvádí nakladatelství JOTA, čtenáře překvapí. Velice příjemně. V době přespekulovaných detektivek a rádobydrsných kriminálek případně přihlouplých veseloher, přichází Fíla s poezií, romantikou a nadreálnem. Přesně se trefuje do rozněžnělé předvánoční doby a dává tak čtenářům tip na mimořádný dárek pro své blízké.
 





Přiznávám, že jméno Ivana Fíly jsem měl spojeno s jeho prvním filmem LEA, příběhem němé dívky z východního Slovenska, která je prodána hrubiánovi z Bavorska. Psychologický příběh o vzájemném poznávání dvou na pohled zcela rozdílných lidí zaujal nejprve v cizině teprve poté došel uznání i u nás. Následoval film KRÁL ZLODĚJŮ, drama o ukrajinském chlapci a jeho sestře, prodaných bývalému artistovi do Německa. Jejich sny o cirkusové kariéře berou brzy za své – chlapec je školen na kapsáře, ze sestry se stane nedobrovolná prostitutka. Přes ponurost příběhů mají oba filmy poetický nadhled a schopnost získat si diváckou přízeň. Literárně se talentovaný tvůrce, vystudovaný v Německu, prosadil knihou o osudu Františka Kriegla, politika, který jediný odolal sovětskému nátlaku a v roce 1968 nepodepsal ponižující dokument MUŽ, KTERÝ STÁL V CESTĚ.

RYTEC KAMEJÍ vás nejprve realisticky zavede do Prahy plné všudepřítomných překážejících turistů, kteří kromě jiného obdivují Katův dům s Nebeskými schody, kde bydlí stodvacetiletý rytec kamejí Elias Rubinsky. Do reálného pohledu vstupuje nebesky krásná dívka, která si pamatuje své minulé životy a komentuje události před sto lety, kdy se narodila jako Aitan. Prokleté dítě s černou jizvou na krku, které jako „ďáblova schovanka“ mělo okamžitě zmizet ze světa. O její další osud se postará jednooký Čaroděj Lectus, jemuž se říká Muž od Divokého jezera. Říká Aitan „Jsi anděl spadlý z nebe... Spolu dokážeme divy. Naplníme dávný sen všech alchymistů.“ Tím snem je myšleno stvořerní nesmrtelného člověka. Ke splnění tohoto snu si vybere ještě chlapce Eliase a a oběma připravuje mimořádnou budoucnost. 

Obě děti čekají na svoji dospělost a pak je jim umožněno prožít velkou lásku a „nejkrásnější krásno všech krásen.“ Bohužel jako v každé správné baladě si zlo najde svoji cestu... Uběhne sto let a Elias stále vyrývá skvostné kameje a právě tolik let sní a čeká na návrat svojí velké lásky. („Aitan, krvi mé krve, kde jsi? / Motýlku věčného světa, slyšíš mě? / Přede mnou jen čeročerná tma, měsíc bez úplňku, slunce bez záře...“ Zoufalství? Ne, jen utrpení, ale také víra, že život je věčný návrat a po sto letech a jednom dni přijde slunce jeho života. V novém zrození jako mladá dívka hned připomene Eliasovi: „Jmenuji se Sofie... Tvá čarodějka,, kterou jsi jako kat tajně miloval a pak ji upálil, tvá byzantské tanečnice, kvůli které jsi ztratil svůj císařský trůn, tvá neapolská pěvkyně, které jsi nechal postavit operní dům...tvá noblesní pařížská kurtizána, které jsi jako první a jediný ukradl srdce a zaplatil za to životem... Jsem Aitan, tvá víla Slunce.“

Cítíte to pohlazení po duši, ten závan pohádkového tajemna, vír emocí pocházející tak trochu z jiného světa? Fantazie a magie, kde se spolu setkávají život se smrtí, kde žije naděje, že život může překročit práh smrtelnosti a trvat – v jiných vtěleních – věčně. Aitan mluví o „nekonečné věčnosti a ptácích, co přenášejí lidský duše z života do života na perleťových křídlech.“ Je tu tajemství věčně zelené louky u Divokého jezera, která sousedí s krajem za branou, kde zuří sníh a mráz. Je tu touha, která překonává věky, je tu láska, která dovede zbořit všechny překážky i prokletí lidské i čarodějné. Je tu prostě vše, co pohádka pro dospělé má obsahovat a ještě něco navíc – pocit, že kromě toho všeho je tu umělec, který to dokáže napsat. A navíc, našla se ilustrátorka Kateřina Sidonová, která svými kresbami přesně vystihuje atmosféru knihy a dotváří tak její účinek.

Ivan Fíla v předmluvě přiznává, že nápad dostal, když v neznámé zemi a bez lékaře ležel se zápalem plic a v horečnatém snění mu ze snů zůstal tento jediný. Poznamenal si pro zapamatování: “NEJKRÁSNĚJ&SÍ KRÁSNO ZE V&SECH KRÁSEN.“ A nyní ho stvořil, jeho vlastní fantazie dostala ten správný tvar. Na frankfurtském knižním veletrhu, kde četl ukázky z knihy, zahraniční nakladatelé prohlásili o RYTCI KAMEJÍ, že má potenciál Harryho Pottera, tajemství Dana Browna a mystiku Golema. Já bych si dovolil ještě přidat, že se zde umně kloubí tajemno Meyrinka s poetismem Nezvalovým. Může být lepší doporučení pro vánoční četbu – jak vaši, tak i vašich blízkých?
Foto:novinky.cz



 
********************************** 
Ivan Fíla: RYTEC KAMEJÍ
ilustrace Kateřina Sidonová
vydalo nakladatelství JOTA, s.r.o. Brno, 2019

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0478 s