Hlavní obsah

Ohnivé peklo v Austrálii zahubilo přes dva tisíce koal

Právo, DPA, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlé požáry v australském státě Nový Jižní Wales od října připravily o život více než 2000 koal. Živelní pohroma rovněž zcela zdevastovala zhruba třetinu plochy jejich životního prostředí na severním pobřeží Austrálie.

Foto: Marta Jara, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Informovali o tom experti při mimořádném vystoupení v australském parlamentu s tím, že riziko vyhubení oblíbených chundelatých vačnatců se kvůli požárům značně zvýšilo.

Plameny přitom sužují i sousední stát Queensland. I tam je populace koal ohrožená, regionální vláda proto oznámila, že vyčlení 570 tisíc hektarů půdy jako „prioritní koalí zónu“.

Dříve v tomto roce dokonce Australská nadace pro koaly (AKF) označila koaly medvídkovité za „funkčně vyhynulé“ s tím, že zmenšená populace čítající osmdesát tisíc jedinců už vzhledem k rozsáhlému teritoriu, na němž žijí, nestačí k udržení životaschopné populace. Část vědců to ale zpochybnila s tím, že situace koal je sice kritická, ale stále ne beznadějná. V Austrálii nyní hoří 87 požárů na ploše 2,1 milionu hektarů, celkem 2,7 milionu hektarů půdy už přitom živel zničil.

Teploty mají zamířit ke čtyřicítce

Dnes se čeká další zhoršení situace – teploty se mají pohybovat kolem 40 stupňů Celsia a má foukat silný vítr.

Koala Lewis zachráněný z ohnivého pekla je po smrti

Koktejl

„Taková kombinace se v minulých měsících ukázala jako smrtící,“ podotkla premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám