Zimní výstavy u sousedů: pád železné opony očima umělců i němečtí expresionisté

Zimní výstavy u sousedů: pád železné opony očima umělců i němečtí expresionisté 

Naše přehledy výstav v zimním období nekončí u českých hranic. Podívejte se na tipy ze sousedních zemí a vyrazte třeba do Berlína na připomínkovou výstavu k výročí roku 1989 nebo do Vídně na přehlídku expresionistických obrazů.

„As far as I know – effective immediately…, without delay“ – v Drážďanech do konce roku

Třicáté výročí pádu železné opony reflektuje aktuální výstava v drážďanské galerii Albertinum, a to na příkladech děl od současných místních výtvarníků. Via Lewandovsky zde prezentuje oboustranný obraz, jehož jedna strana vznikla roku 1988 ve Východním Berlíně a druhá o rok později v Západním. Skrze dvě domácí videa ukazuje Henrike Naumann svůj pohled na německé teenagery začátku 90. let. Doplňuje je devítihodinový film Maria Pfeifera zachycující reálie východní části Německa po pádu komunistického režimu.

Mario Pfeifer, Über Angst und Bildung, Enttäuschung und Gerechtigkeit, Protest und Spaltung in Sachsen/Deutschland, 2016. Foto: archiv SKD – Albertinum

Od Warhola po Richtera – ve Vídni od 13. prosince

Osmdesát reprezentativních děl, které přibližují diverzitu uměleckých směrů ve druhé polovině 20. století, vystaví vídeňská Albertina. K vidění budou práce světoznámých výtvarníků jako Andyho Warhola a Alexe Katze zastupujících pop-art, Gerharda Richtera tvořícího abstraktní i hyperrealistické obrazy, neoexpresionisty Anselma Kiefera nebo třeba performera Gottfrieda Heinweina.

Gottfried Heinwein, Pink Mouse, 2008. Foto: archiv Albertina Wien

Jít skrze zdi – v Berlíně do 19. ledna

K připomínce třiceti let od pádu Berlínské zdi se vztahuje současná výstava v tamější galerii Gropius Bau. Přináší tvorbu 28 mezinárodních umělců tvořících různými technikami od malby přes fotografii a film až po zvukovou instalaci a performanci, mezi nimi třeba Mariny Abramović, José Bechary či Sibylle Bergemann. Rozdělena je na tři části, které ukazují fyzické zdi coby nástroj separace, jejich dopad na obyvatele, které s nimi musejí žít, a nakonec snahy o překonání těchto bariér.

Německý expresionismus – ve Vídni do 20. dubna

Reprezentativní průřez dílem osobností ze dvou zásadních uměleckých skupin počátku minulého století, Die Brücke a Der Blaue Reiter, nyní nabízí Leopold Museum ve Vídni. Mladí výtvarní rebelové tehdy v rozporu s dobovými konvencemi akademie začali používat emoce coby svůj umělecký prostředek a zrodil se expresionismus. Díla od Emila Nolde, Franze Marca nebo Ernsta Ludwiga Kirchnera ze švýcarské a německé sbírky jsou v rakouské metropoli k vidění vůbec poprvé.

Max Pechstein, Young Lady with Feather Hat, 1910 © Renate und Friedrich Johenning Stiftung. Foto: archiv Leopold Museum Wien

FEELINGS – v Mnichově do října 2020

Umění z emocionální perspektivy představuje čtyřicet současných umělců z různých zemí skrze stovku maleb, soch a filmů na aktuální výstavě v mnichovské Pinakothek der Moderne. Cílem expozice je navázat dialog mezi divákem a dílem, a povzbudit ho tak k intenzivnímu zapojení pocitů, ať už radosti, vzteku, smutku nebo rozrušení. Aby nebyl narušen jeho subjektivní dojem, jsou na výstavě záměrně vynechány popisky exponátů.

Foto: archiv Gropius Bau Berlin

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!