Moderní a inovované řady elektroměrů Socomec

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

V oblasti měření energií se objevují různé požadavky na provedení přístrojů a jejich vlastnosti. Společnými nároky jsou spolehlivost, snadná montáž a obsluha, ale také možnost uskutečnit požadovaná měření za optimální pořizovací cenu.

Firma Socomec jde cestou nabídky několika ucelených řad přístrojů. Jednotlivé modely pak dokáží naplnit v maximální míře požadované vlastnosti přístrojů plynoucí z uvažované aplikace. Výsledkem je široká paleta elektroměrů, které jsou schopné realizovat téměř jakékoli měření, a to vše s optimální pořizovací cenou. K dispozici jsou zařízení pro přímé i nepřímé měření, které mohou být volitelně dodány s certifikací MID. Přístroje Socomec jsou velmi vhodné zejména pro podružná a informativní měření s důrazem na spolehlivost nebo konektivitu. Trendem dnešní doby jsou přístroje schopné zaznamenávat a ukládat veličiny v čase a takové, které umožní komunikaci přístroje s nadřazeným systémem. Pojďme si tedy stručně představit typické rysy přístrojů jednotlivých řad.

elektromer Socomec 2019 1

Jednoduchostí instalace vynikají přístroje pro přímé měření. Pro měření do max. proudu 80 A je možné využít přístroje COUNTIS E2x Obr. 1. Přestože by označení jednotlivých řad evokovalo, že jde snad o nejméně vybavené přístroje, tak tomu tak zdaleka není. Nejnižší metu 3fázových přístrojů představují pouze z hlediska maximální velikosti měřeného proudu. Sledovat je možné nejen hodnoty celkové i částečné energie, ale přístroj umožní zobrazit až 15 měřených hodnot spotřeby a ostatních sledovaných veličin přímo na čelním displeji. Měřit je možné obousměrně a v třídě přesnosti 1, přičemž volitelně lze vybrat modely s MID certifikací. Z hlediska konektivity přístroje nabízejí impulsní výstup a několik druhů komunikace – MODBUS, M-BUS, ale i Ethernet s vestavěným web serverem.

elektromer Socomec 2019 2
V případě požadavků na vyšší měřené proudy, lze s výhodou využít podobnou řadu přístrojů COUNTIS E3x Obr. 2. Tento modulový přístroj určený pro obousměrná měření, v třídě přesnosti 1, je schopen detekovat chybně zapojený měřený obvod. Kvalitní podsvícený displej zobrazuje základní údaje energie a okamžitého výkonu. Další měřené veličiny je možné získat externě pomocí komunikace MODBUS nebo M-BUS. Specialitou je pak možnost využití až 4 tarifních měření.

elektromer Socomec 2019 3
Další významnou kapitolou elektroměrů z nabídky Socomec jsou přístroje pro nepřímé měření. Aktuálně nejvyspělejší model představuje zařízení COUNTIS E4x Obr. 3. Pomocí měřicích transformátorů proudů lze dosáhnout maximálního rozsahu až do 12000 A v třídě přesnosti 1 nebo 0,5. Využít je možné MTP se sekundárním výstupem 1 nebo 5 A. Rozsah funkcionality je velmi podobný přístrojům z řady E2x. Dokáže Vám tak zprostředkovat až 15 sledovaných parametrů přímo na čelním displeji přístroje. Nicméně zařízení je možné zapojit do nadřazených systémů za pomoci konektivity s protokoly MODBUS nebo M-BUS, případně využít Ethernet rozhraní u modelů E47 a E48. U těchto přístrojů je možné využít přehledné vestavěné webové rozhraní. Samozřejmostí, pro tuto modelovou řadu, jsou měření ve 4 kvadrantech a až 4 různé, vzdáleně konfigurovatelné, tarify.

elektromer Socomec 2019 4
Z nabídky doposud popsaných přístrojů se vymyká zařízení COUNTIS E5x Obr. 4. Jako jediný je v provedení panelového zařízení standardizovaného rozměru. Obrovskou výhodou tohoto elektroměru je jeho univerzálnost díky použitému nepřímému měření a vynikající přesnost (třída 0,5) a schopnost detekovat chyby v zapojení. E5x je zároveň elektroměrem s velkým displejem, kde všechny údaje jsou k dispozici rychle, čitelně a pohodlně. Přestože se nejedná o žádnou horkou novinku, tak rozhodně má tento přístroj co nabídnout a má mnoho spokojených uživatelů. I tento elektroměr nabízí možnost komunikace, byť omezenou na pulsní výstup a případně RS485 – MODBUS.

elektromer Socomec 2019 5
V dnešní době je pro mnoho uživatelů velmi důležitá otázka sběru a analýzy naměřených dat. I pro tyto případy nabízí Socomec různé možnosti přístupu a více řešení. Shrňme si, že jednotlivé přístroje jsou k dispozici ve variantách s různými typy komunikace, zejména pak MODBUS, M-BUS a Ethernet i s vestavěným web serverem. Pro modely s RS-485 se vybízí možnost propojení, sběru dat a komunikace i prostřednictvím komunikačních bran (např. DIRIS G-30, DIRIS G-50) s vestavěným webovým rozhraním. Další možností sběru a analýzy dat je využití pulsních výstupů elektroměrů. K tomuto účelu je možné využít zařízení typu koncentrátor COUNTIS ECix Obr. 5. Toto zařízení dokáže zároveň naplnit další trend dnešní doby, a sice centralizaci sběru dat z více typů měřičů, nejen elektrických veličin. Přístroj je tak možné využít pro sledování spotřeby médií všude tam, kde vlastní měřič je vybaven standardizovaným pulsním výstupem. Vlastní modul koncentrátoru komunikuje prostřednictvím RS-485.

elektromer Socomec 2019 6
Nabídku zařízení pro nepřímé měření nezastupitelně doplňuje velmi široký sortiment měřicích transformátorů nejen od výrobců Socomec Obr. 6, ale zejména pak také od našeho stěžejního partnera firmy MBS, jejichž transformátory Vám dodáváme i úředně ověřené.
Pro více informací nebo technicko-obchodní podporu navštivte naše stránky www.ghvtrading.cz, případně nás přímo kontaktujte.

GHV Trading, spol. s r.o.
Edisonova 3, 612 00 Brno
Tel.: + 420 541 235 532
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.ghvtrading.cz

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.
Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS

Najdete nás na Facebooku