„Pro blaho vlasti a rodiny jsem zatnul zuby a těch pár stovek milionů na dotacích přijal. Teď mě za to vláčí bahnem,“ říká premiér.

„Pro blaho vlasti a rodiny jsem zatnul zuby a těch pár stovek milionů na dotacích přijal. Teď mě za to vláčí bahnem,“ říká premiér. Zdroj: Archiv CNC

Já jsem dotace nechtěl, oni mi je dali, donutili mě. Tak vysvětluje Babiš propírané dotace pro Agrofert

Premiér Andrej Babiš neměl moc hezký týden. Nejprve se dostaly na veřejnost závěry z finální zprávy Evropské komise, které tvrdí, že je ve střetu zájmů a že Agrofert pobíral dotace neoprávněně. Následně bylo proti němu obnoveno trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Ačkoliv Andrej Babiš audit od Evropské komise nečetl a neviděl ani z dálky, pokusil se objasnit pár faktů kolem celé kauzy.

„V tom auditu jde o neoprávněné dotace. Jaké neoprávněné? Já jsem žádné dotace nechtěl. Žil jsem si klidně, hleděl jsem si svého, když tu Agrofertu přišly nějaké peníze z Evropské unie. Já jsem ty peníze nechtěl. Oni mi je vnutili. Okamžitě jsem volal do Bruselu, co to má znamenat, a oni mi řekli, že mi poslali dotace. Tvrdil jsem jim, že dotace nechci a oni, že mám smůlu, že je dostanu. Kontroval jsem tím, že je okamžitě vracím, a oni na to, že pokud je vrátím, budu bit a navíc Českou republiku vyloučí z Evropské unie. Jelikož jsem politik, který myslí hlavně na Českou republiku, se skřípěním zubů jsem si dotaci nechal. Nechtěl jsem si ji nechat, ale v zájmu České republiky jsem si ji musel nechat,“ setřel si na tiskové konferenci z oka slzu Andrej Babiš oblečený ve vlajce České republiky, načež začal zpívat státní hymnu: „Nad Tatrou sa blýska, hromy…“ posléze se na chvíli odmlčel, neboť se k němu naklonil jeho poradce a něco mu vysvětloval. „Kde domov můj, kde…“ pokračoval Andrej Babiš ve státní hymně.

Podle Karla Krátkého, odborníka na Evropské právo, nejsou však dotace vynutitelné a v žádném případě povinné. Tvrzení Andreje Babiše, že byl k dotacím donucen, se tak prý nezakládá na pravdě. Odborník na Evropské právo Karel Krátký byl na pondělí pozván do televize, aby svůj názor přiblížil veřejnosti, nicméně shodou okolností k němu ráno přišla kontrola z finančního úřadu i hygieny, takže měl jiné starosti.

Podle zjištění investigativních novinářů z týdeníku ANO a magazínu Čau lidi, který vychází jako páteční příloha Mladé fronty DNES, za dotacemi pro Agrofert stojí také Kalousek s Nečasem. „Ty dotace vezmeš, Andreji, rozumíš? Vezmeš. Jinak ti uneseme syna na Krym,“ zní z uniklého odposlechu Miroslav Kalousek, který má na nahrávce jiný hlas, protože byl zrovna nastydlý. Podle všeho Kalousek s Nečasem, který sice na záznamu není, ale to neznamená, že tam nebyl přítomen, vtrhli do kanceláře Andreje Babiše a nutili ho vzít dotace pro Agrofert, jinak mu unesou syna.

„Tady to vidíte, čemu všemu musím čelit. Pro blaho vlasti a rodiny jsem zatnul zuby a těch pár stovek milionů na dotacích přijal. Teď mě za to vláčí bahnem. Je to nespravedlivé. Je to kampaň,“ okomentoval Andrej Babiš uniklý odposlech. A preference ANO opět letí vzhůru.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Andreje Babiše asi nikdo dotace přijmout nenutil. A asi i proto demonstrace proti premiérovi stále pokračují