Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kraj vydal stavební povolení na obchvat jihočeského Chýnova

Jihočeský krajský úřad včera vydal stavební povolení na obchvat Chýnova na Táborsku. Ředitelství silnic a dálnic může začít stavět, až povolení nabude právní moci. Městem denně projede 3 tisíce kamionů. Informaci řekli mluvčí ŘSD Jan Studecký a bývalý starosta Chýnova Pavel Eybert. Obchvat za 262 milionů korun bez DPH chtěl stát začít stavět na jaře, námitky do stavebního řízení ale podala žena, jíž poblíž trasy patří pozemky.

„Včera vydal krajský úřad, odbor dopravy, stavební povolení. V praxi to znamená, že teď je 15 dní na doručení, lhůta na případné odvolání a dá se čekat, že případné odvolání bude naplněno, protože jedna účastnice řízení, sousedka stavby, se trvale odvolává. S jejími námitkami se Jihočeský kraj vypořádal na deseti stránkách," řekl Eybert.

Mluvčí ŘSD Studecký včera řekl, že stát může začít stavět, až stavební povolení nabude právní moci. Stanovisko EIA platí do roku 2024. Ministerstvo dopravy zjistilo při povolování stavby formální chyby poté, co majitelka pozemků u trasy podala námitky.

Městem, které leží na hlavním tahu z Tábora na Humpolec a k dálnici D1, projíždí 10 tisíc aut denně, z toho 3 tisíce nákladních. Tříkilometrový obchvat by měl vést jižně od města, z většiny po zemědělských pozemcích.

„Byli bychom velice rádi, kdyby se příští rok začalo stavět, protože firma M- Silnice zatím drží cenu. Nicméně dá se předpokládat, že účastnice řízení podá i žalobu ke správnímu soudu, uvidíme, jestli soud dá předběžné opatření, nebo nedá,“ řekl Eybert.

ŘSD má zpracovanou dokumentaci pro stavební povolení, vlastní všechny pozemky nebo na ně má smlouvy o výpůjčce. Se stavební firmou uzavřelo smlouvu, skončil i předběžný záchranný archeologický průzkum.

„Potřebujeme se zbavit těžké nákladní dopravy a tranzitní dopravy přes Chýnov, protože v současné době městem denně projede kolem 10 tisíc aut. Vzhledem k profilu, kdy je Chýnov dvakrát do kopce a dvakrát z kopce a ještě několik nepříjemných zatáček, by to velice ulevilo,“ řekl Eybert. Zatím auta jezdí přes město po silnici I/19.

Obchvat má odvést z města velkou část kamionů, ale i osobních aut. První projekt na obchvat vznikl v roce 1940. Zůstal ale jen na papíře.

Autoři | Foto

Štítky stavby, silnice, správa, Chýnov, stavební povolení, Ředitelství silnic a dálnic, Pavel Eybert, pozemek, okres Tábor, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vydal stavební povolení na obchvat jihočeského Chýnova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.