Cena lithia se propadla. ČEZ tak může cínoveckého těžaře výrazně přeplatit

Průzkum ložiska lithia na Cínovci

Průzkum ložiska lithia na Cínovci Zdroj: Reuters

Průzkum ložiska lithia na Cínovci
Průzkum ložiska lithia na Cínovci
Průzkum ložiska lithia na Cínovci
Průzkum ložiska lithia na Cínovci
Průzkum ložiska lithia na Cínovci
9
Fotogalerie

Klíčová surovina do světových baterií vydatně zlevňuje. Ceny lithia jsou v současnosti o takřka 35 procent nižší, než byly na počátku roku 2018. Výsledkem pádu hodnot tohoto kovu je i soumrak akcií těžařských společností včetně australské European Metals Holdings, která hodlá těžit na tuzemském Cínovci. Částka 870 milionů korun, za kterou skupina ČEZ zvažuje koupit v těžaři těsnou majoritu, tak ve srovnání s názorem burziánů na lithium působí jako relativně vysoká.

Akcie těžaře od počátku loňska klesly takřka o polovinu a burzovní hodnota celé firmy tak aktuálně dosahuje zhruba 710 milionů korun. Tedy o 160 milionů méně, než hodlá ČEZ podle listopadové dohody obou firem zaplatit za 51 procent akcií těžaře. „Valuace je oproti aktuální situaci na trhu dosti vysoká. Při převzetí majoritního podílu je však výrazná prémie oproti tržní ceně pochopitelná kvůli nalákání původních akcionářů,“ uvádí analytik firmy Colosseum Petr Lajsek.

Samotný ČEZ nepovažuje pád cen lithia nutně za nevýhodu. „Aspekt vývoje cen kovu jsme promítli do našeho hodnocení. Vše je nadále součástí běžícího procesu due diligence, jehož úspěšné dokončení podmiňuje celou transakci,“ uvádí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že pokles ceny lithia může naopak ocenění podílu v australském těžaři nahrávat. Perspektivně má prý totiž poptávka po lithiu nabídku postupně dohnat a předehnat.

„Těžaři lithia v posledních letech výrazně navyšovali produkci, čímž způsobili převis nabídky nad poptávkou. K propadu cen přispívá i ochabující poptávka na čínském trhu,“ vysvětluje analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Předpoklad rychlého nástupu globální elektromobility zůstává nenaplněn. „Náběh je pomalejší, než se původně zdálo. Počítáme ale, že se nabídka i poptávka vyrovnají zhruba kolem roku 2025,“ soudí Richard Pavlík, šéf firmy Geomet, která pro mateřskou australskou European Metal Holdings na Cínovci řídí a financuje výzkumné práce.

„Poptávka po lithiu se má do roku 2028 zvyšovat tempem dvaceti procent ročně. Uspokojení tak masivního růstu poptávky bude pro těžaře složité i přes velké investice a v dlouhém období by tak cena lithia měla růst,“ dodává Lajsek.