11. 12. 2019 11:31 − 1470× − 0

Duel Chevroletů o argentinský titul

Před závěrečným kláním na světově proslulých tratích kolem Villa Carlos Paz zůstali v boji o titul dva piloti.

Marcos Ligato si po sérii vyhraných domácích šampionátů musel vloni udělat ze zdravotních důvodů pauzu. Toho naplno využil Federico Villagra, kterému se předtím nedařilo duely právě s tímto jezdcem Chevroletu vyhrát. Při jeho absenci se ale vrátil tam, kde stál předtím. Na vrchol argentinského šampionátu. Letošní sezóna se ale pro Villagru tak příznivě nevyvíjela a očekávaný duel s Ligatem o titul se bohužel nekonal. V tomto roce se nedařilo ani úřadujícímu vicemistrovi Geronimo Padillovi, kterému přezbrojení na nový Volkswagen Polo MRT moc štěstí nepřineslo. Do závěrečného dějství souboje o letošní titul tak postoupila dvojice jezdců, kteří se vloni v nejlepší pětce šampionátu vůbec neobjevili. Ligato návrat z dočasného důchodu oslavil vítězstvím a v dalším průběhu sezóny získal ještě tři triumfy. Miguel Baldoni s dalším Chevroletem Agile MRT vyhrál jen dvě rally, ale před branami finále mu patřila druhá příčka s minimálním bodovým odstupem.

I když se v rally odehrával tak důležitý souboj, první rychlostní zkoušku nevyhrál ani jeden z aspirantů na titul. Jedenáctikilometrovým úsekem dokázal projet nejrychleji Augusto D’Agostini se svým Volkswagenem Polo MRT. Následující nejdelší test soutěže byl bohužel zrušen kvůli velkému množství volně pobíhající zvěře. Ve třetím pak zaznamenal nejrychlejší čas Baldoni a vyhoupnul se do čela. Ztrátu skoro pětadvaceti vteřin si připsal pilot druhého Agile bojující o titul, když doplatil na problémy s turbem. Naštěstí pro Ligata zbývalo do konce první etapy odjet už jen dvě divácké zkoušky. I tak v první z nich nechal kvůli problémům s elektronikou vozu čtvrt minuty a na konci dne mu patřila sedmá příčka s mankem 43 vteřin. Naopak Baldoni rozjel závěrečné dějství boje o titul nejlépe, jak mohl, a první etapu opanoval. V neděli se už druhý průjezd sedmatřicetikilometrovým úsekem Characato – Cuchilla Nevada odehrál a v boji o titul tak ještě nic nebylo definitivně rozhodnuto. Bohužel pro Ligata ale jeho Chevrolet i nadále zpomalovaly technické potíže a on tak nemohl vlastními silami zasáhnout do boje a z konečné páté příčky mohl už jen spoléhat na soupeřovu smůlu. Baldoni v dané situaci nepotřeboval vyhrát, raději zvolnil a vítězství v závěrečném podniku mistrovství přenechal Nicolásu Díazovi ve Fordu Fiesta MRT. Baldoni sice o dvě vteřiny boj o vítězství v rally prohrál, ale důležité pro něho bylo dojet na bedně do cíle. To se mu podařilo a tak po dlouhých letech, kdy šampionátu vládli Villagra s Ligatem, šampionát získal nového mistra.

Konečný stav šampionátu: 1. Baldoni 419,5, 2. Ligato 399,5, 3. Díaz 297, 4. A. D’Agostini 290,5, 5. Villagra 245, 6. Padilla 217,5

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!