Hlavní obsah

Americký kongres vložil Formanova Amadea do registru nejvýznamnějších děl

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká kongresová knihovna ukládá každý rok 25 filmů do zvláštní sekce, která má pro budoucí generace uchovat nejvýznamější díla. Letos je mezi nimi i Amadeus Miloše Formana z roku 1984.

Trailer k filmu Amadeus

 
Článek

Amadeus je fiktivním příběhem geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta, ve kterém nešlo o dokumentární přesnost. Je to drama o střetu skutečného umělce s průměrností.

K panovnickému dvoru přijíždí geniální Mozart (Tom Hulce) a skladatel Salieri zjistí, že ho ohrožuje bezkonkurenčním talentem. Plný závisti začne vymýšlet intriky proti Amadeovi, kterého se potřebuje zbavit za každou cenu.

Za kamerou stál Miroslav Ondříček a film se natáčel i v Praze, přestože Miloše Formana komunisté nesnášeli jako údajného „zrádce“. Emigroval totiž do Ameriky a byl tam stejně úspěšný jako v kdysi v Československu. Když ale zjistili, kolik dolarů Američané přinesou nefunkčnímu socialistickému hospodářství, neradi s natáčením souhlasili.

Foto: Warner Bros

Amadeus

Čtenáři: Nejlepší česká komedie je Vesničko má středisková

Kultura

Ve snímku si tak zahrála malé role spousta pražských herců jako Jiří Krytinář, Karel Effa, Ivan Pokorný, Janoslav Mikulín, Jitka Molavcová, Aťka Janoušková, Zdeněk Srstka, Karel Gult, Karel Fiala, Zuzana Kadlecová, Hana Brejchová a Ladislav Krečmer.

Snímek dostal Oscary za nejlepší film, nejlepší režii, scénář Petera Shaffera, herecký výkon (F. Murray Abraham), výpravu (Karel Černý, Patrizia von Brandenstein) a kostýmy, make-up a zvuk. Představitel Mozarta Tom Hulce byl na Oscara jen nominován, stejně jako Miroslav Ondříček.

Forman vs. Forman: Režisérův portrét přináší neznámé záběry

Film

Společně s Amadeem vstoupil do registru také film Purple Rain se zpěvákem Princem a dále např. Četa, Ona to musí mít, Mladí muži za pultem, Kluci nepláčou, Plynové lampy, První dáma country music a Šípková Růženka (Disneyho verze z roku 1959).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám