Hlavní obsah

Salon české fotografie vrací do objektivů krásu

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník přehlídky Salon české fotografie, která trvá v pražském Topičově salonu do 20. prosince, představuje originální reportážní autory. Podtitulem této akce je snaha vrátit krásu do objektivů.

Foto: katalog výstavy

Anna Bella Bets vystavuje snímky ze svých cest po světě.

Článek

Ovšem krása je velmi diskutabilní pojem. Počet výkladů a zobrazení krásy se matematicky řečeno až nebezpečně blíží nekonečnu.

Odborníkem na slovo vzatým v oboru pouliční fotografie je bezpochyby František Dostál. Ovšem ne každý ví, že dokáže nafotit i velmi zajímavé akty. Krásné dívky se na jeho černobílých snímcích zjevují v panenské přírodě jako lesní žínky. Někde leží jejich bělostné nahé tělo mezi slunečnicemi, jinde vrůstá do kmene stromu.

Akty zajímají i Petru Skoupilovou, mimo jiné v cyklu Matky a dcery. Ale kromě toho umí krásu hledat i v lidech oblečených. Snímky z módních přehlídek 70. a 80. let zobrazují hrdé manekýny v krásných róbách, s vyzývavými pohledy. Portrét mladičké herečky Markéty Hrubešové, mazlící se s kožešinou, zase vyjadřuje plachou něhu. Zcela odjinud líčí na krásu Anna Bella Betts, světoběžnice, která loví své snímky v buddhistických chrámech, ulicích metropolí v Kambodži či na polích vietnamských rolníků.

Cesty po světě inspirují také Tomáše Pauluse. Romantické zátiší s milenci v zasněženém New Yorku či pod pražským železničním mostem nebo pohled na gigantické mrakodrapy nastolují pozorovateli otázku, jaká je role jedince v kulisách velkých postmoderních aglomerací.

Krásu objevují v lidských společenstvích Jan Jirkovský a Alena Vykulilová. Ten první sází na syrové černobílé snímky ze života v domově seniorů, ragbistů vozíčkářů nebo pražských otužilců. Vykulilová v cyklu Dětská nemocnice zachycovala běžný každodenní život malých pacientů. Nejdojemněji působí snímek, na němž jedna malá holčička stříhá té druhé, která se zhlíží v malém zrcátku, vlasy. Obyčejné denní úkony totiž umenšují jejich bolest i stýskání po domově.

Klasik fotografie Ladislav Sitenský (1919–2009) se zaměřuje nejen na ladnost tvarů bojových strojů v Anglii za druhé světové války, ale krásu vidí i v momentce na Karlově mostě nebo v zamyšlené dívce v zarostlé zahradě.

Vize tohoto salonu je vyjádřena společným dialogem na téma lidé a život. Možná by se to dalo zobecnit tak, že všichni tvůrců hledá zakletou krásu v obyčejném životě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám