Trestance našli na střeše věznice, za pokus o útěk mu hrozí dalších pět let

  14:58
Sedmadvacetiletý vězeň se pokusil uniknout z přísně střežené káznice ve Valdicích na Jičínsku. Během vycházky na vězeňský dvůr se ukryl, ale než stačil cokoli dalšího podniknout, dozorci ho našli v jeho skrýši na střeše věznice. Teď mu hrozí další trest.

Věznice ve Valdicích | foto: Jiří BergerMF DNES

Trestaný muž se pokusil o útěk během společné vycházky s dalšími odsouzenými 22. listopadu minulého roku. V dopoledních hodinách tehdy vyšplhal po dělicí mříži v rohu vycházkového dvora až na střechu, kde se chtěl ukrývat do konce vycházky a následně se pokusit utéct.

„Dozorce však brzy zjistil nesrovnalost v počtech vězňů a začal neprodleně po odsouzeném pátrat. Společně s ostatními dozorci pak vězně na střeše objektu zajistili a případ předali policii,“  uvedla mluvčí policie Eliška Pospíšilová.

„Jičínský kriminalista obvinil v uplynulých dnech sedmadvacetiletého trestně stíhaného vězně ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ukončeného ve stádiu pokusu,“ upřesnila Pospíšilová.

Odsouzený si nyní odpykává devítiletý trest a brány věznice měl opustit v červenci roku 2027. Nyní mu však hrozí prodloužení trestu až o 5 let.

O útěk z Valdic se pokusil také loni v červnu muž odsouzený za vraždu. Překonal tehdy plot i zeď vězení, zastavily ho až výstřely.

Dvěma vězňům se podařilo v úterý utéct z věznice na Pouchově v Hradci Králové, která není tak přísně střežená, protože si tam muži odpykávají kratší tresty za méně závažné delikty. Po trestancích stále pátrá policie.