Hlavní obsah

Rozzlobená opilá řidička najížděla na svědkyni, která ji natáčela. Dostala podmínku

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ničila manželovi auto, a když ji při tom natáčela na mobil kolemjdoucí, pronásledovala ji autem a chtěla ženu srazit. Tak podle středečního nepravomocného rozsudku Městského soudu v Praze řádila loni v květnu 58letá podnikatelka V.S. v pražském Braníku. Žena se před ní schovávala za zaparkovaným autem a k vážnému zranění nedošlo jen díky tomu, že poškozená včas uskočila.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Trestní senát soudce Tomáše Kubovce ženě uložil za poškození cizí věci, výtržnictví a pokus o těžké ublížení na zdraví tříletý trest vězení, který na čtyři roky podmíněně odložil. Rovněž jí na tři roky zakázal řídit auto a měla by se podrobit psychoterapii a vyvarovat se konzumace alkoholu.

Poškozené (43), která při nehodě utrpěla lehké zranění, verdikt přiřkl odškodné 200 000 korun. V. S. tuto částku už dříve ženě poslala a soud to považuje za dostatečnou kompenzaci. Poškozená nicméně žádala dvojnásobek, se zbytkem nároku ji Kubovec odkázal na civilní soud.

Incident se stal loni v květnu v ulici Vlnitá v pražském Braníku. Útočnice, která má titul doktorky práv a podniká v oblasti ubytování, byla podle obžaloby rozčílená z konfliktu se svým manželem a ničila mu auto, do kterého narážela svým vozidlem Chrysler Voyager. Dříve podle médií u soudu uvedla, že měla v sobě léky a vypila alkohol. Jejího řádění si všimla kolemjdoucí, která začala situaci natáčet mobilním telefonem.

Žádný pokus o vraždu, ale ublížení na zdraví. Nizozemci dostali u pražského soudu šest a pět let

Krimi

Obžalovanou to popudilo, začala sprostě nadávat a ženu pronásledovat autem. Nejdřív podle verdiktu narazila do sloupu veřejného osvětlení a pak do auta stojícího vedle vozidla, za kterým se schovávala svědkyně, přičemž auto ženu po odrazu zranilo. Šlo o lehké poranění bérce a nohy, které sice nemělo charakter újmy na zdraví, podle soudu se ale jednalo o pokus o těžké ublížení na zdraví.

„Není to pouze hypotetické, za použití dvoutunového auta při útoku je člověk srozuměn s možnosti takového ublížení na zdraví,“ řekl Kubovec. K vážnějším následkům nedošlo díky tomu, že žena včas uskočila.

Dvě svérázné ženy

Obžalovaná se vyhlášení rozsudku nezúčastnila. Soud před verdiktem také vyslechl poškozenou, což se odehrálo s vyloučením veřejnosti kvůli jejímu psychickému stavu. Žena podle její zmocněnkyně trpí psychickou poruchou po prožitém traumatu, což potvrdil dříve i soudní znalec.

Podle advokáta obžalované Michala Sýkory byl incident nešťastným zejména proto, že se sešly v nesprávný čas na nesprávném místě dvě svérázné ženy. Svědkyně místo aby z místa utekla, situaci natáčela na mobilní telefon a v některých okamžicích podle obhajoby proti autu nabíhala. Jeho klientka podle něj neměla v úmyslu svědkyni vážně zranit.

Řidiče autobusu oslnilo slunce a při nehodě zmrzačil cyklistu. Tři roky nesmí za volant

Krimi

Co se týče následků incidentu a požadavku na odškodné, podle obhajoby na tom není poškozená zas tak špatně, což advokát dokládal fotkami z jejího profilu na sociální síti Instagram, kde podle něj v současnosti publikuje příspěvky o tom, jak je šťastná.

Zmocněnkyně poškozené uvedla, že záznamy z Instagramu jsou snahou o vyrovnání se s traumatem, když se poškozená snaží žít normálně. Žena podle ní má problémy i nadále, když se jí traumatická situace vybaví. Právní zástupkyně rovněž zmínila, že V.S. je podle soudního znalce konfliktní člověk, což se navíc umocňuje její nezdrženlivostí při konzumaci alkoholu a léků, které brala kvůli pooperačním problémům.

Proti rozsudku je možné se odvolat. Státní zástupce, který navrhoval podobný trest, jaký soud vynesl, si nechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá, obhájce se vzhledem k její nepřítomnosti nevyjádřil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám