CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/$ 23.768 -0,06%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

11. 12. 2019

0 komentářů

Centrální banky nemají jak bojovat s příští finanční krizí. Munici již vystřílely

 

V průběhu boje s minulou finanční krizí a jejími následky využily centrální banky možné nástroje. A pro boj s další krizí nemají dostatečný prostor pro snižování úrokových sazeb nebo pumpování peněz do ekonomiky, varovala agentura Bloomberg.

Loading



 

Globální ekonomika zpomaluje, ohrožují ji obchodní války. Jedním z nástrojů oživení ekonomiky je snižování úrokových sazeb. Ty se však aktuálně pohybují na úrovni historického minima nebo jsou dokonce negativní. Od krizového roku 2008 byly podle Bloomberg světové úrokové sazby snižovány více než 750 krát.

Manévrovací prostor Fed je podle studie Petersonova institutu mezinárodní ekonomie pět procentních bodů, evropská a japonská centrální banka mají již jen jeden procentní bod. Aktuální výše úrokových sazeb v eurozóně bude v recesi problematická, což si uvědomuje i nová šéfka ECB Christine Lagardeová. Ve svém prvním velkém projevu apelovala na vlády zemí, aby šetřily opatřeními proti zpomalení. Centrální banky podle ní nejsou jedinou možností.

Zdroj: iDNES.cz

 

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Jaký bude ekonomický rok 2020

Jaké bude tento rok počasí

Každý by chtěl vědět, jaké bude zítra počasí a jak se bude mít tenhle rok. Jestli se zařadí k vítězům nebo k poraženým. A zda se Česká republika jako celek bude moci radovat, nebo přijde čas smutnit.

Text: Luboš Smrčka

06. 01. 2020

Vítězství - victory - ruka - voda - krize - investice - problém

Doktor Zkáza: Už brzy to bouchne!

Říká si „doktor Zkáza“, a všude vidí černé labutě. Opakovaně předpovídá krach nebývalých rozměrů. Varuje před tím, že množství nahromaděných dluhů je nebývalé. Čeká nás prý (hyper)inflace a měnové reformy. Mluvíme o vizích českého doktora Zkázy, brněnském akademikovi Oldřichu Rejnušovi.

Text: Radovan Novotný

04. 11. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *