Deklarace proti energetickým šmejdům se zpřísnila, počet stížností od spotřebitelů roste

Deklarace, která má pomoci v boji s takzvanými energetickými šmejdy, se aktualizovala a ještě se zpřísnila. Po dnešním jednání dodavatelů, Energetického regulačního úřadu (ERÚ), České obchodní inspekce (ČOI) a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) to řekl prezident SOCR ČR Tomáš Prouza. Zástupci ERÚ a ČOI upozornili, že počet podání a stížností od spotřebitelů na nekalé praktiky stále roste.

V původní deklaraci z jara letošního roku se společnosti zavázaly k dodržování pravidel, která mají přispět ke kultivaci prodeje energií v Česku. Radní ERÚ Ladislav Havel dnes uvedl, že za 11 měsíců letošního roku řešil ERÚ 13.165 podání, meziročně o 5,3 procenta více. Podle úřadu stále přibývá problémů a podání v souvislosti s aukcemi energií a se zprostředkovateli. Podání může být stížností, ale i dotazem či žádostí o zjištění informace.

7 pravomocných a 5 nepravomocných pokut od @ERU_alert spotřebitele před energetickými šmejdy ani při dobré vůli neochrání. Proto @SOCR_CR a @ProuzaTomas zpřísňuje #Deklaraci. Už ne jen výzva, ale funkční samoregulační platforma pro důvěryhodné dodavatele. #kdyzchybilegislativa pic.twitter.com/5EUQRXhPVI

— Michal Dolana (@MichalDolana) December 11, 2019

Úřad dnes dále sdělil, že kvůli jednání v neprospěch spotřebitelů se uskutečnilo nebo uskutečňuje 15 sankčních správních řízení, které se dotýkají 300.253 spotřebitelů. ERÚ letos pravomocně udělil v těchto řízeních sedm pokut v celkové výši 4,55 milionu Kč, nepravomocně v dalších pěti řízeních 8,09 milionu Kč.

Zprostředkovatele energií kontroluje ČOI. Její mluvčí Jiří Fröhlich řekl, že inspekce během prvních tří čtvrtletí prověřila 28 subjektů a pouze ve třech případech nezjistila porušení zákona. Nejvyššími pravomocnými pokutami je podle něj milionová pokuta pro společnost Regionální energie a 900.000 Kč pro firmu Centrální výběrová řízení.

Budoucí signatáři materiálu představeného dnes SOCR ČR mimo jiné slíbí, že mezi sebou budou sdílet výpovědní lhůty, nebudou se zákazníky uzavírat smlouvy se závazkem delším než 36 měsíců nebo že nový dodavatel bude zákazníka dostatečně dopředu informovat o uzavření smlouvy a datu zahájení dodávky.

Novou verzí deklarace se dodavatelé také zavážou kontrolovat způsob prodeje u zprostředkovatelů a v případě zjištění neetických praktik budou mít za povinnost požadovat okamžitou nápravu či případně ukončit s daným zprostředkovatelem spolupráci.

Náměstek ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla dnes ČTK řekl, že novelu zákona, která záležitost řeší, projedná v lednu opět Legislativní rada vlády. Kdy by mohla začít platit, odhadovat nechtěl. "Chtěl bych, aby to bylo co nejdříve," podotkl.

K původní deklaraci se přidalo 30 firem, které pokrývají přes 80 procent trhu. U nové verze bude novinkou, že se k ní budou moci připojit dodavatelé elektřiny a plynu výhradně poté, co jejich žádost schválí SOCR ČR.

Dodavatelé oslovení ČTK novou verzi deklarace většinou vítají. "Nejdůležitější ale je, aby co nejrychleji prošla novela zákona, která zajistí větší ochranu pro všechny spotřebitele. Samoregulace a snaha samotných dodavatelů trh kultivovat je chvályhodná a přínosná, ale není dostačující," řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. "Deklarace jde správným směrem, podpoří poctivé a profesionální dodavatele a pomůže ukázat prstem na vykuky," sdělil mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil.

Podle mluvčí Bohemia Energy Hany Novotné získají spotřebitelé díky deklaraci jednoduché vodítko pro výběr poctivého dodavatele energií. David Konvalina z innogy Energie míní, že se ze zprostředkování smlouvy na prodej elektřiny nebo zemního plynu stal pro takzvané šmejdy mimořádně výhodný byznys. "Deklarace svazu obchodu jako první vedla k tomu, že si klíčoví obchodníci společně začali všímat zprostředkovatelů a jejich chování," dodal.

Související

Energetický regulační úřad

Díky lepší legislativě a krizi ubývá energošmejdů

V poslední době ubývá nepoctivých zprostředkovatelů energií. Obchody takzvaných energošmejdů komplikuje od poloviny roku nově zavedený registr energetických zprostředkovatelů a dolehla na ně i současná energetická krize. Na dnešním setkání s médii se na tom shodli výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor a Michal Kulig, ředitel alternativního dodavatele firmy Yello, dceřiné společnosti Pražské energetiky (PRE). Dokládají to i fakta Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který má letos o 72 procent méně podání na zprostředkovatele než v minulých letech.
Senioři, ilustrační foto

Váš vnuk potřebuje peníze, jinak mu hrozí vězení, volají šmejdi seniorům. Zdechovský žádá pro podvodníky vyšší tresty

Dříve prodávali seniorům předražené hrnce, teď se vydávají za vnuky nebo lékaře. Nové praktiky takzvaných šmejdů podle europoslance Tomáše Zdechovského vytahují z důvěřivých důchodců ročně miliony korun. Jde častokrát o mezinárodní skupiny, které operují také v sousedních zemích. „Policie v těchto případech bohužel tahá za kratší konec, když už se podaří podvodníky dopadnout a postavit před soud, hrozí jim nízké tresty. Realita se musí změnit,“ říká pro EuroZprávy.cz místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který chce situaci řešit i na evropské úrovni.

Více souvisejících

Šmejdi - podvodní prodejci Energetika čoi Energetický regulační úřad Svaz obchodu a cestovního ruchu Bohemia Energy innogy Česká republika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 38 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily

Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy